Čuvena „boemska četvrt“ u samom srcu Beograda smeštena je u Skadarskoj ulici i svakoga dana poseti je oko 20 hiljada ljudi. Zbog neposredne blizine Narodnog pozorišta, u 19. i 20. veku ovde su stanovali mnogi glumci, umetnici, slikari i pisci te je ovaj kraj poprimio reputaciju umetničke četvrti.

 

Kaže se da srpski glumci imaju običaj da pre nastupa ne jedu ništa, ali da zato posle predstave jedva čekaju da potamane dobru večeru. Navodno zbog toga su u Skadarliji otvorene mnoge kafane, neke od njih i najstarije u Beogradu. Mnogi umetnici koji su danas već deo naše kulturne istorije umeli su ovde da večeravaju posle nastupa, a ponekada i da dočekaju jutro. U to vreme Skadarlija je bila slabo osvetljena i popločana kaldrmom, u skladu sa običajima iz turskih vremena. Ovaj starograđanski izgled je očuvan, s tim što je prostor između kamenja zaliven betonom. Iz ovog razloga je nastao popularni, duhoviti stih:

„Noću,
kad je sitni sat,
ideš Skadarlijom,
da polomiš vrat!“

Danas je Skadarlija ne samo jedano od omiljenih mesta za Beograđane, već i obavezna atrakcija za turiste u poseti. Najpoznatije stare kafane koje ovde rade su „Tri šešira“, „Dva jelena“, „Ima dana...“, „Putujući glumac“ i hotel „Le Petit Piaf“.

Foto: Milena Arsenić