(Univerzitetski park)

Ovaj spomenik našem velikom književniku i prosvetitelju podignut je 1914. godine zalaganjem Srpske književne zadruge i Jovana Skerlića. Ideja o podizanju spomenika prisutna je još od sredine 19. veka da bi se ostvarila 1911. godine, za vreme proslave stogodišnjice Dositejeve smrti.

Spomenik se u početku nalazio na ulazu u Kalemegdanski park, kao par sa spomenikom Karađorđu na kraju glavne kalemegdanske aleje duž koje su se nalazile biste mnogih istorijskih ličnosti srbije.

Prilikom formiranja Univerzitetskog parka tokom tridesetih godina 20. veka, spomenik je premešten ovde i postavljen naspram spomenika Josifu Pančiću. Spomenik je bronzana statua koju je izgradio vajar Rudolf Valdec i predstavlja prvog srpskog prosvetitelja kao “heroja pera” koji putuje svetom u potrazi za znanjem.

Prikazan je Dositej, u pokretu sa šeširom, knjigama i štapom u ruci a na donjem delu se nalaze njegove reči: “Iduć uči, u vekove gleda!”. Ovaj spomenik je postao jedno od najznačajnijih dela u stvaralačkom opusu Rudolfa Valdeca.

Foto: Milena Arsenić