Dom srpske pravoslavne crkvene opštine Zemun zaveden je kao spomenik kulture i kulturno dobro od velikog značaja za beograd i smepten je u ulici Svetosavska 22 u Zemunu. Izgrađena je 1909. godine da služi kao Dom i škola srpske pravoslavne opštine po planovima arhitekte Koste Atanackovića-Stanišića, odmah pri Bogorodičinoj crkvi iz 1822. godine.

Zgrada Srpskog doma i škole ima podrum, prizemlje i sprat. Oblikovana je u duhu neoromantizma sa razuđenom fasadom. Naročito je stilski bogato obrađen završni venac zdanja. Građevina je složenog sadržaja, prvenstveno je projektovana kao Dom crkvene opštine i osnovna škola, ali ima i trgovinske lokale i stanove. U prostornoj kompoziciji zasečenim uglom i akcentovanim završnim vencem istaknuta je svečana sala na uglu Bežanijske i Svetosavske ulice. Dom predstavlja jednu od najvećih građevina svog vremena u Starom jezgru Zemuna, jedno je od retkih dela arhitekte Atanackovića i svedočanstvo razvijene tradicije zemunskog osnovnog školstva.

Posle Drugog svetskog rata ovde je od 1969 do 2011. godine je bila smeštena škola za decu ometenu u razvoju OŠ »Sava Jovanović Sirogojno

Foto: 011info