Evangelistička crkva u Zemunu nalazi se na uglu ulica Tošin bunar, Ivićeve i Prilaza. Sazidana je negde krajem 20tih godina 20. veka za potrebe protestanstkog nemačkog stanovništva koje je tada činilo četvrtinu žitelja Zemuna. Svojoj prvobitnoj nameni crkva je služila od svoje izgradnje pa sve do kraja Drugog svetskog rata, kada se većina nemačkog stanovništva iselila te je izgubila na značaju i na kraju prestala sa aktivnošću. Nešto kasnije služila je kao sedište mesne zajednice kao i prostor za društveno-kulturne aktivnosti mladih iz Zemuna. 2003. godine Evangelistička verska zajednica je postigla dogovor sa Opštinom Zemuna da se crkva vrati svojoj prvobitnoj nameni, ali to još nije sprovedeno te ona i dalje služi kao poslovni prostor. Proglašena je za spomenik kulture krajem 2005 godine.

Foto: 011info

Crkvu odlikuje osnova koja asocira na oblike trolista – rotonde sa naglašenom apsidom i dva bočna krila, simetrično postavljena u odnosu na centralni ulaz. Iznad troslivnih krovova koji pokrivaju skraćenu pripratu i bočna krila, diže se tambur većih dimenzija. Nad kubetom je lanterna na koju je prvobitno postavljen krst kao simbol Hristovog stradanja.

Građevina poseduje sveden broj simetrično postavljenih otvora na fasadi. Ovo kompaktno, zatvoreno arhitektonsko rešenje, koje najverovatnije pripada školi arhitekata Huga Erliha i Viktora Kovačića, poseduje urbanističku vrednost oličenu u izuzetno uspešnom rešenju u odnosu na položaj raskršća, nadomak prilaza Starom jezgru Zemuna. Crkva predstavlja originalno i retko arhitektonsko ostvarenje oblikovano u dosledno sprovedenom modernističkom konceptu. Nesumnjiva je njegova kulturno-istorijska i dokumentarna vrednost, kao svedočanstva postojanja i življenja jedne hrišćanske konfesionalne zajednice u periodu između dva svetska rata u Zemunu.