Zemunska plaža Lido nalazi se na severnom vrhu Velikog ratnog ostrva na Dunavu. Ovo je jedina – i to srazmerno mala – oblast na čitavom ostrvu gde je dozvoljen bilo kakav stepen urbanizacije, dok je ostatak zakonom zaštićen. Isprva Lido – kršten po Lidu iz Venecije – nastao je kao “divlja” plaža koja je služila kao Zemunska i Novobeogradska alternativa Adi Ciganliji i postala je veoma popularna među stanovnicima ove dve opštine.

Foto: Pavle Kaplanec

Do početka 21. veka do plaže je bilo moguće doći jedino čamcem sve dok srpska vojska nije počela da tradicionalno, svakog leta, postavlja pontonski most koji vodi pravo do plaže. Jedina godina kada to nije učinjeno bila je 2006. kada je Beograd pretrpeo velike poplave koje su gotovo potpuno uništile infrastrukturu na plaži. Ipak, i bez pontona ljudi su posećivali plažu čmcima. Već 2007. Lido je obnovljen i most ponovo postavljen. Prilikom obnove uređena su i razna poboljšanja, od kojih je najznačajnije prisustvo spasioca na plaži koji ranije ovde nisu radili, kao i policijska patrola i ambulantni brodić.

Foto: Milena Arsenić

Lido je pod zaštitom države kao prirodno dobro od 2005. godine. Zahvaljujući svojoj razvijenoj vegetaciji i velikim vodenim površinama, kao i relativnom odsustvu antropogenog uticaja, ovde se gnezdi veliki broj raznih vrsta ptica i ribe.

Foto: Milena Arsenić

Foto: Milena Arsenić