Zemunska gimnazija je jedna od 17 beogradskih gimnazija i smeštena je u Gradskom parku u Zemunu. Škola je osnovana 23. septembra 1858. godine, tada deseta gimnazija na teritoriji današnje Srbije. Prethodne gimnazije su osnovane u Sremskim Karlovcima, Subotici, Kragujevcu, Zrenjaninu, Novom Sadu, Šapcu, Zaječaru, Čačku, i Beogradu. U to vreme Zemun nije zapravo bio u Srbiji, već na teritoriji Austrougarske. Osnivanje gimnazije usledilo je ukazom đakovačkog biskupa Josipa Juraja Štrosmajera i otpočela je prvu školsku godinu sa samo jednim razredom od 21 učenika, ali već od 1872. godine imala je sva četiri razreda.

Foto: 011info

Postojali su veliki problemi sa radom i nastavom za vreme Prvog svetskog rata jer je u zgradi škole bio smešten austrougarski garnizon jer su potrebe rata premašivale kapacitet obližnje kasarne u parku. Red je ponovo ustanovljen do 1925., kada je škola zvanično otvorena i za devojke (prethodo se sastojala od dve odvojene gimnazije, muške i ženske. Muška se nalazila na zemunskoj pijaci a ženska u Gradskom Parku). Današnji oblik gimnazija je poprimila spajanjem muške i ženske gimnazije i pohađa je oko 1300 učenika, raspoređenih u četiri razreda sa po deset odeljenja, pet na na društveno-jezičkom i pet na prirodno-matematičkom smeru.

Škola je smeštena u prelepom Gradskom parku, između osnovne škole Majka Jugovića i Poljoprivrednog fakulteta. Sportski centar Pinki se nalazi u okolini, kao i osnovna i srednja muzička škola „Kosta Manojlović“. Druge znamenitosti su i pravoslavni manastir Sv. Arhangela Gavrila, katolička crkva Sv. Roka, franjevačka crkva, osnovne škole, dom vazduhoplovstva, Zemunska bolnica i samostan sestara milosrdnica.

Foto: 011info

Tokom godina mnoge zemunske porodice i ugledni ljudi učestvovali su u razvoju škole donacijama i kao sponzori. Među najupečatljivijima je donacija porodice Aleksić koja je pored novčane donacije takođe opremila i čitaonicu i biblioteku. Tužan povod bila je smrt njihove kćerke Jovankice, rođene Aleksić Dronjak koja je bila bivša učenica škole a nastradala je u teškoj saobraćajnoj nesreći. Na vratima svih bibliotekarskih polica u čitaonici nalaze se mesingani medaljoni sa njenim likom.

Tradicionalno svake godine u gimnaziji se održava susret generacija kome uvek prisustvuju razni poznati bivši učenici, sa ciljem prikupljanja sredstava.

Između ostalih, među najpoznatijim učenicima škole su: Goran Paskaljević, Nada Dimić, David Albahari, Đorđe David, Sava Šumanović, Ivana Pavlović, kao i mnogi političari od kojih su iz najmlađe generacije najčuveniji Mlađan Dinkić i Aleksandar Vučić.

Foto: 011info