Kada upravljate svojim automobilom, vaš osnovni alat za kontakt s putem je volan. Ali, šta se dešava kada volan počne neobično da se ponaša? Bilo da je reč o otežanom okretanju, neugodnim vibracijama ili volanu koji se ne vraća lako u neutralnu poziciju, ovakvi problemi zahtevaju vašu nepodeljenu pažnju. U ovom vodiču osvrnućemo se na tri najčešća problema sa volanom koji mogu uticati na upravljanje i sigurnost vašeg vozila, kao i na to kako možete samostalno ili uz pomoć profesionalaca rešiti ove uobičajene nedoumice.

Teško okretanje volana

Jedan od najčešćih izazova sa kojima se vozači suočavaju jeste otežano okretanje volana. Ovaj problem se često javlja zbog niskog nivoa tečnosti za servo upravljač, što može prouzrokovati značajan otpor prilikom pokušaja skretanja. Da biste rešili ovaj problem, prvo proverite nivo tečnosti i po potrebi dopunite. Ako problem i dalje postoji, moguće je da su remenice servo pumpe istrošene ili oštećene, ili da je sama servo pumpa neispravna. U tom slučaju, neophodna je detaljnija inspekcija i potencijalna zamena od strane stručnjaka.

Vibracije volana

Vibriranje volana može biti izuzetno neprijatno i može signalizirati nekoliko potencijalnih problema. Najčešći uzrok su neuravnoteženi točkovi. Točkovi koji nisu pravilno izbalansirani mogu prouzrokovati oscilovanje i neugodne vibracije koje se prenose na volan, posebno pri većim brzinama. Osim toga, vibracije mogu biti i posledica problema sa kočionim diskovima, koji mogu postati iskrivljeni ili oštećeni tokom upotrebe. Krajnici spone i zglobovi takođe mogu doprineti ovom problemu ako su istrošeni. U svim ovim slučajevima, preporučuje se profesionalna intervencija kako bi se osiguralo da su svi delovi pravilno izbalansirani i funkcionalni.

Volan se ne vraća u neutralni položaj

Ako volan ostaje u položaju nakon skretanja i ne vraća se glatko u neutralnu poziciju, može biti znak nepravilno podešenih uglova točkova ili problema u vešanju. Neispravni delovi vešanja mogu ozbiljno uticati na upravljanje i sigurnost vašeg vozila. Pored toga, pravilno podešavanje uglova točkova je ključno za očuvanje ravnoteže i optimalne performanse vozila. Takođe, trebalo bi proveriti stanje pneumatika, jer nepravilan pritisak u gumama može dodatno otežavati vraćanje volana. Ovi problemi zahtevaju stručnu dijagnostiku i podešavanje kako bi se osiguralo da su svi sistemi pravilno sinhronizovani i funkcionalni.

Bilo da se suočavate sa poteškoćama u okretanju volana, vibriranjem volana ili problemima sa vraćanjem volana u neutralni položaj, ključno je pravovremeno reagovati na ove znakove upozorenja. Redovno održavanje i pažljiva inspekcija mogu pomoći u očuvanju funkcionalnosti vašeg vozila i osiguranju vaše sigurnosti na putu. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti ili ako problemi prevazilaze osnovne tehnike održavanja, savetujemo da se obratite profesionalnom auto-mehaničaru. Stručna pomoć može vam pružiti neophodne popravke i podešavanja koja će vaš automobil učiniti sigurnim i pouzdanim za vožnju.