Sanjate, planirate, pripremate se za putovanje. A onda na scenu stupi anksioznost i izbaci vas iz koloseka. Potom brinete, strepite, ne znate kuda udarate. To je sasvim normalno. Kada putujete, sasvim je u redu da bude na oprezu. Nova mesta i lica, kao i još štošta, mogu da budu okidač nespokoja.

Stoga, evo 4 saveta kako da ublažite osećaj anksioznosti prilikom putovanja.

Ponesite stvari koje su deo vas

Dakle, stvar je vrlo jasna - spakujte stvari koje vam pružaju komfort i deo su vaše kućne rutine. U to spada najdraži jastuku ili prekrivač, aktuelna knjiga ili poslednji broj časopisa koji redovno čitate, uramljena fotografija porodice ili voljenih, sapun ili losion koji vas podseća na dom.

Upoznajte i pozdravite osoblje

Primetite kako se zove stjuardesa na vašem letu, receptionarka u hotelu ili smeštaju gde odsedate, konobar u restoranu gde obedujete, itd. Kontakt očima i osmeh otvoriće vam sva vrata. Dok prosta pitanja, poput: “Koliko dugo radite ovde” i “Kako ste proveli dan”, pomoći će vam da se izdvojite od ostalih, te pokazaće da ih posmatrate kao ljude, a ne osoblje. Naposletku, uz poznato i nasmejano lice prevazići ćete svaki vid nelagodnosti. Takođe, ne zaboravite da se zahvalite kada budete odlazili!

Ustanovite pravu rutinu za sebe

Održavajte rutinu nalik onoj koju imate kod kuće što više možete tokom putovanja. Jedite obroke, vežbajte, odmarajte i tuširajte se u okvirno isto vreme kao što biste činili kod kuće kako biste pružili telu i umu poznat osećaj.

Gledajte da se relaksirate

Vođenje dnevnika, izvođenje vežbi disanja, potapanje u tople kupke i vežbanje joge ili blago istezanje može da umiri um i telo. Istovremeno budite u kontaktu sa prijateljima ili porodicom kod kuće kako biste bili u toku i ostali čvrsto na zemlji dok ste odsutni.

Sada kada imate ove savete, više nema mesta anksioznosti na putovanjima. Zato trk do obližnje turističke agencije u Beogradu i častite sebe nekom dugo željenom destinacijom.