Prirodne riđokose su jako retka pojava. Štaviše, riđokosih dama ima manje od 2% na planeti. Da biste u potpunosti shvatili koliko su crvenokose osobe izuzetne, evo 4 neverovatnih činjenica o njima.

Mutacijom do riđe boje kose

Način na koji je nastala crvena kosa, kod određenih ljudi, je zapravo genetskom mutacijom ćelija koje proizvode pigment. Mutacija uzrokuje smanjenje proizvodnje pigmenta melanina, koji je zadužem za tamnu boju kose i kože, i povećanje proizvodnje pigmenta feomelanina, koji daje crvenu boju kosi.

Riđokose drugačije podnose bol

Osobe sa riđom bojom kose, zbog svoje kože i gena koji poseduju MC1R, imaju veću toleranciju na bol, te se zato smatra da i alkohol manje utiče na njih, odnosno treba ima više da se opiju. A još zanimljivija stvar je to što kada je bol u pitanju onu su pak osetljiviji na bol izazvanu toplotom ili hladnoćom.

Crvenokose brže “pobele”

S obzirom da crvena boja kose proizvodi manje melanina podložnija je oštećenju i starenju, te zato crvenokosi ljudi brže sede.

Crvenokosa = veštica

Crvena kosa je toliko retka da se u prošlosti smatralo da se žene sa crvenom kosom bave veštičarenjem. U srednjem veku dešavalo se da riđokose budu optuživane da se bave magijom i usled toga su bile spaljivane na lomači. 

Iako su riđokose veoma retke, njihova jedinstveno crvena boja kose privlači pažnju i zainteresovanost širom sveta. Bilo da se radi o medicinskim karakteristikama, genetici ili kulturnoj istoriji, crvenokose dame su zaista jedinstvene i fascinantne.

Ako vas zanima na koji način je najbolje brinuti se o riđoj kosi, predlažemo da pogledate neke od frizerskih salona u Beogradu, koji će vam udeliti korisne i profesionalne savete.