Životinje su prijatelji puni podrške. Oni ništa ne pitaju niti kritikuju, reči su Džordža Eliota, čuvene engleske književnice. Kako bi baš ti prijatelji ostali što duže uz vas i pravili vam društvo, neophodno je da budu redovno vakcinisani protiv raznoraznih zaraznih bolesti. U narednim redovima pružićemo 5 razloga zašto to treba da obavite pre negoli kasnije ili nikad.

Zdravlje krznenog drugara

Kao i u slučaju čoveka, prevencija je ključna reč kada se radi o vakcinaciji kućnog ljubimca. Sve dok je bocnut svim potrebnim cepivima, biće zaštićen od mnoštva oboljenja i zaraza opasnih po život, kao što je parvovirus kod pasa i panleukopenija kod mačaka.

“Boce” sadrže antigene koji su nalik patogenima koji prouzrokuju bolest, koji blago stimulišu imuni sistem. Ako ipak dođe do okršaja sa pravom zarazom, imunitet će podići odbrambeni zid i umanjiti intenzitet bolesti. To svakako pruža određenu dozu spokoja kada je u pitanju zdravlje četvoronožnog pajtosa.

Zdravlje drugarovih drugara

Ako idete u zajedničke šetnje, neminovno je da ćete nabasati na nekog od njegovih pajtosa. Dok mislite da se bezazleno džapaju, upravo na njihovim igrankama vrlo lako može doći do prenošenja zaraze ukoliko jedan od učesnika nije vakcinisan. Da bi se tome stalo na put, poseban akcenat se stavlja na redovnu vakcinaciju.

Strah od zoonoze

Naizgled zdrava, a nevakcinisana životinja ne predstavlja samo opasnost po sebe, po svoju vrstu, nego i po njegovog vlasnika i druge ukućane, takođe. Infekcije koje se prenose sa životinje na čoveka nazivaju se zoonoze, te mnogo su učestalije nego što možete pretpostaviti. Zoonoza napada najmlađe i najstarije članove domaćinstva, kao i sve one sa već oslabljenim imunim sistemom. Neke od bolesti koje možete nehotice “zaraditi” od svog čupavog druškana su besnilo, leptospiroza i lajmska bolest.

Foto: Freepik

Bolje sprečiti nego lečiti

Isprva serija vakcina u lokalnoj veterinarskoj ordinaciji može da se čini kao papreni izdatak. No, sasvim je moguće da ćete potrošiti daleko više ako se, nažalost, ljubimac razboli od neke ozbiljne bolesti. Tretmani znaju da budu basnoslovni, počev od lekova, analiza, stacionara i drugih veterinarskih nameta. Takođe, može da bude mučno gledati ih kako se pate nakon što su dobili zarazu koja je mogla bez po muke da se spreči sa nekoliko injekcija.

Put u beli svet

Ako planirate putovanje van granica naše zemlje, biće nužno da date na pregled zdravstveni karton kako bi se nadležni uverili da je kućni ljubimac dobio sve propisane vakcine. Istovremeno, čak i da ga ne vodite sa sobom na put, nego ostavljate u privremeni smeštaj na čuvanje, sasvim je izvesno da će opet karton biti zatražen na uvid radi bezbednosti ljudi i drugih životinja.

U konačnici, vakcinacija kućnog ljubimca je sastavni deo odgovornog vlasništva. Dok rizik od nuspojava svakako postoji, vredi napomenuti da benefiti imunizacije uvek nadmašaju to. Ukoliko je taj izdatak preveliki udar na budžet, JKP Veterina Beograd povremeno sprovodi akciju besplatne vakcinacije, sterilizacije i čipovanja kuca i maca.