Organizacija venčanja svakako nije mali izdatak, a isprva ceh može da bude zastrašujuće velik. 

Parovi izdvajaju od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra da učini da taj dan bude veličanstven. Ako gledate da uštedite, bez brige, imamo nekoliko saveta kako da priredite venčanje uz organičeni budžet!

Samo za najbliže

Iako vam možda bude krivo što ne zovete tek taze dečka prijateljice na svoje venčanje, proširivanju spiska zvanica se ipak mora stati na kraj, jer svaka dodatna osoba je trošak više. Nastojte da se oduprete porivu da pozovete rođaka koga ste videli dvaput u životu. Neka ceremonija bude intimna, uz porodicu, voljene i bliske prijatelje.

Uradite sami

Zasucite rukave i postanite sam svoj organizator venčanja. Obiđite cvećare, sami aranžirajte bukete, dizajnirajte pozivnice, te čak budite bar skladišteći piće kada je na akciji. Ovo ne samo da će vam uštedeti novac, nego će i ovi aspekti svadbe postati daleko ličniji.

Pomoć prijatelja

Takođe, ne škodi pitati članove porodice i prijatelje da pomognu. Umesto da tražite svadbene darove, možda umesto toga da tražite njihove vreme i pomoć. Ako imate prijatelja koji ima talenta za fotografiju ili člana porodice koji ima sluha za muziku, zašto ne biste potražili njihove usluge umesto poklona. Ako nameravate da sami bavite organizacijom, ovako ćete imati više pari ruku, mišljenja i veština da učinite da venčanje bude najbolje moguće.

Foto: Freepik

Sredite prioritete

Iako imate ideja na pretek kako venčanje treba da izgleda, kao i u životu, ne možete da imate sve. Ako žarko želite mnoštvo svežeg cveća, onda ćete morati odvojite veći deo budžeta na to, umesto, recimo, na hranu. Krojenje budžeta se uvek svodi na sređivanje prioriteta koji su najvažniji vama. Premda nije lako, isplatiće se kada budete imali venčanje iz snova, a da pritome niste morali da “orobite” banku.

Sam svoj kuvar

Ako vi ili neko blizak vama je kuvar u duši, zašto ne biste sami pripremili gozbu. Onda je samo neophodno da pronađe pravi restoran koji će vam ustupi svoj prostor. Gotovo sigurno će biti jeftinije nego da ste angažovali katering servis, a zvanice će to još više ceniti.

Svečanost na revers

Ako je kupovina venčanice ili odela malo “probija” budžeta, zašto ne biste razmislili o iznajmljivanju? Ima širok dijapazon salona za venčanice koji nude takve uslugu, gde ćete zasigurno naći pravu veličinu, boju i stil.

Kao što ste i sami zaključili, sve se svodi na dobro planiranje i organizaciju. Pripreme od prvog dana će vam dati lufta da potražite akcije, promocije i bagatele, kao i vremena da istražite druge ideje koje biste možda hteli za svoje venčanje. Srećno!