Zapravo, reč je o šiljastim ležajevima od malecnih parčića sintetičkih rubina ili safira, koji se postavljaju u otvore unutar mehanizma sata. Ovo drago kamenje prvenstveno služi da smanji trenje i pruži čvrstu i glatku površinu koja dopušta mentalnim delovima da se slobodno okreću. Predvidljivo trenje ovog kamenja omogućava preciznost, dok njihova izdržljivost produžava životni vek ležajeva.

Kod modernih satova nema razlike u performasama između rubina i safira, obzirom da se u osnovi radi o istom mineralu sa identičnim svojstvima. Razlika u boji je usled nečistoće dragog kamenja. Ovi dragulji se obično stavljaju u delove mehanizma koji trpe opterećenje. Pre pojave veštačkih kristala, satovi su neretko koristili druge materijale, kao što su kvarc, staklo ili granat. 

Koliko dragog kamenja se nalazi u kvalitetnom satu?

Otprilike 17 dragulja se koristi u bazičnom mehanizmu sata, dok moderni satovi sa samonavijanjem, tj. automatski, sadrže obično 25-27 dragulja. Ostali satovi, uključujući one kompleksnije, mogu da imaju i daleko više. No, veći broj dragog kamenja ne znači nužno da se radi o kvalitetnijem satu.

Ako niste sigurno koliko dragulja se nalazi u vašem satu i ono nije jasno iskazano na brojčaniku, obratite se časovničaru, koji će otvaranjem sata pročitati utisnut broj na rotoru.

Foto: Freepik

Da li broj dragulja merilo kvaliteta sata?

Uprkos pokušajima prodavaca da vas ubede u to, broj dragulja ne znači nužno da je jedan ručni sat kvalitetniji od drugog. Često broj dragog kamenja je jednostavno u sprezi sa brojem komplikacija koje sat poseduje. 

Početkom 1960-ih proizvođači su se nadmetali da naprave sat sa najvećim brojem kamenja u nadi da će steći pravo hvaljenja na tržištu. Neki su išli do te mere da su dodavali nefunkcionalno drago kamenje na nasumična mesta kako bi povećali taj broj. Poneki su premašivali 100 dragulja u jednom mehanizmu.

Ovim ekstremima se stalo na putu 1974. godine, kada je uveden novi propis, koji je sprečavao proizvođače da nabrajaju suvišne dragulje u okviru svojih reklama.

Da li satovi sa draguljima više vrede?

Nažalost, moderni satovi imaju sintetičko drago kamenje, koje nije tako dragoceno kao njihovi prirodni pandami koji su sastavni delovi nekog komada nakita, poput skupocenih ogrlica i narukvica. Uglavnom kamenje načinjeno od ljudske ruke može da se kupi za nekoliko centi. Stoga, nasuprot uvreženom mišljenju, dragulji nisu razlog zašto za neke satove treba izdvojiti basnoslovni novac.