Ledeni zimski dani su praktično iza ugla. Za mnoge vozače to znači da nema paljenja klime u vozilu tokom narednih šest meseci. Ipak, većina stručnjaka smatra da korišćenje klime u automobilu za vreme najhladnijih meseci produžava život vozila, te sprečava pojavljivanje problema kada sunce ponovo grane.

Iako zvuči bizarno, jer kome pada napamet da se dodatno smrzava, evo ipak nekoliko razloga zašto je važno da palite klimu u zimu.

Mast ili propast

Klima u kolima je sastavljena od delova koji su namenjeni da budu rabljeni. Sistem je pun rashladnog sredstva i ulja, koja moraju da cirkulišu kako bi pokretni delovi bili podmazani. Ako ne koristite nekoliko meseci, mazivo ne može da dopre do tih delova, što dalje dovodi do curenja i skupocenih popravki. Paljenje klime na hlađenje svakih nekoliko nedelja na desetak minuta je sasvim dovoljno za održavanje. Ovo dopušta rashladnom sredstvu da cirkuliše čitavim sistemom, te da gumeni zaptivači i cevi budu podmazani.

Foto: Freepik

Pregledna i antialergijska vožnja

Kada je zima napolju, svi znamo kako se lako zamagli šoferšajbna. Ali, znate li zašto? Pa, kada vlaga slegne na staklo, ona se kondenzuje na hladnoj površini i stvara paru, što vodi ka smanjenoj vidljivosti i potencijalno opasnim situacijama ako se ne obriše dovoljno brzo. Klima tu stupa na scenu. Ona isušuje vazduh u kabini, pa vlaga, para i mraz ne mogu da se stvore na vetrobranskom staklu. Zato umesto krpe stisnite dugme za klimu i za tili čas ćete uočiti razliku i biti spremni za put.

Takođe, isušivanje vazduha suzbija i pojavljivanje buđi i bakterija u ventilaciji. Ovo je posebno važno ako patite od asme ili nekog vida alergije. Ukoliko osetite čudan miris dok klima radi, to može da bude znak da se ventilacija zapatila bakterijama. Ovo se dešava usled nekorišćenja klime. Stoga, da biste to izbegli, “odvrnite” je barem jednom-dvaput mesečno u periodu od decembra do marta.

Bez cvokotanja zubima

Ako brinete da se ne pretvorite u kocku leda prilikom ovog rutinskog održavanja, slobodno možete da upalite klimu na grejanje. Ovo omogućava da sistem za klimatizaciju radi, usput podmazujući ga dok isušuje vazduh, a vama će istovremeno biti toplo i prijatno. Ujedno je ovo sjajna preventiva koja i prolongira životni vek automobila, a vas će spasiti od nepotrebno odlaska kod automehaničara.