Da li ste znali da namirnice koje konzumirate zapravo mogu da imaju uticaj na zdravlje vaših očiju? U stvari, mnogi doktori veruju da hrana koja obiluju vitaminima C i E, cinkom, luteinom, zeaksantinom i omega-3 masnim kiselinama i te kako je dobra po vaše oči i može da pomogne da popravite, te zadržite vid dok starite.

Stoga, ako se pitate koje namirnice treba da dodate na vaš spisak za kupovinu, odgovor se nalazi u narednim redovima.

Najbolja hrana za dobar vid

Vitamin C je poznat po tome da doprinosi u zaštiti ćelija u našem telu od prekomernog uništenja. Unos vitamina C možete da uvećate tako što ćete u ishranu uvrstiti namirnice poput pomorandže, kivija, grejpfruta, jagoda, crvene i zelene paprike, te brokola.

Brojni stručnjaci veruju da hrana bogata vitaminom A je među najboljom što se tiče zdravlja očiju obzirom da vitamin A pomaže u sprečavanju gubitka vida i slepila. Kako biste povećali unos vitamina A možete da konzumirate spanać, kelj, šargarepu, žumance, kao i druge mlečne proizvode.

Lutein i zeaksantin su dva nutrijenta koja se neretko dovode u vezu sa makularnim pigmentima, što znači da su dobri po vaš vid, pogotovo za središte vaše mrežnjače, koja je poznata kao makula. Uvedite u ishranu kukuruz, crveno grožđe, žumance, spanać, peršun, blitvu, pistaće, kelj i grašak i vaš organizam biće namiren neophodnim nutrijentima.

Vitamin E je ključan za očuvanje tkiva snažnim i zdravim, te može da spreči gubitak vida ojačavanjem očnog tkiva. Seme suncokreta, avokado, badem i maslinovo ulje može vam pomoći u toj nameri.

EPA i DHA su dva tipa omega-3 masnih kiselina koje se smatraju delotvornim za vid pošto su one uveliko prirodnim putem prisutne u očnom tkivu. Dakle, neka riba bude sastavni deo vašeg jelovnika, a ako se vegetarijanac, uvek možete da uzimate suplemente omega-3.

Namirnice koje štete vašem vidu

Dok svi znamo da postoje određeni namirnice koje su pogoduju zdravlju očiju, šta sa onima koje pogoršavaju? Smatra se da su prosti ugljeni hidrati, kao što su pasta i beli hleb, povezani sa senilnom makularnom degeneracijom. 

Takođe, obrađeno meso može da poveća nivo soli u krvi, što dalje dovodi do hipertenzije. Visok krvni pritisak može da izazove probleme sa vidom, obzirom da je povezan za bolestima poput glaukoma i pomeneute senilne makularne degeneracije.

Pohovana hrana, margarin, nezdrava ulja za kuvanje, gotova hrana sa velikom količinom soli i gazirana pića su isto tako u sprezi sa srčanim problemima, hipertenzijom i dijabetesom tipa 2, koji naposletku mogu da doprinesu problemima sa vidom.

Naravno, ako imate problema sa vidom, ne treba ništa da radite na svoju ruku, već je neophodno da se obratite oftamologu za stručno mišljenje.