Mnogima od nas se dešava da u nekom preriodu svog života imamo određen strah od vožnje. To se većini dešava u samom procesu učenja vožnje i osamostaljivanja na putu, dok se drugima može desiti da im određeno traumatično iskustvo probudi strah prema vožnji. U svakom slučaju, strah od vožnje se može prevaziči, a evo i kako. 

Nije blam uzeti dodatne časove vožnje

Ukoliko ste tek položili i ne osećate da biste mogli samostalno da izađete na ulicu još uvek, sasvim je u redu da sebi zakažete još par časova i da prođete stvari koje vas najviše bune ili plaše. To nije sramota. Bolje je da budete sigurni nego da izađete nespremni na drum i time potencijalno ugrozite druge učesnike u saobraćaju. 

Ako pak ne želite da plaćate dodatne časove, jedno od rešejna bi bilo da zamolite člana familije ili nekog prijatelja da vam u prvih par navrata pravi društvo i pomogne vam da prevazićete strah od vožnje. Najbolje bi bilo da pozovete nekog sa iskustvom, zbog korisnih smernica i saveta. 

Učinite vožnju udobnom za sebe 

Da bi vam bilo ugodno i da biste bili opušteni i skoncentrisani na put, bitno je u početku da nosite udobnu odeću koja vam neće odvlačiti pažnju, kao i da vam auto bude uredan i čist, kako ne bi bilo šanse za bilo kakvu dodatnu tenziju. Tako će sva pažnja biti usmera na prevazilaženja straha od vožnje.

Nemojte praviti dugačke pauze između vožnji 

U slučaju da vam se desilo traumatično iskustvo ili neka nezgoda koja vas je učinila nervoznim tokom vožnje, najbolje rešenje za prevazilaženje straha od vožnje jeste da sednete u kola prvom sledećom prilikom. 

Činjenica je, da što duže pustite sebe da vas strah obuzme, teže će vam biti da se vratite u saobraćaj. A primetićete da što više vozite, tako više i učite i sam strah se smanjuje iz vožnje u vožnju. Samo treba biti uporan i moći ćete vrlo brzo opet da uživate u vožnji. 

Takođe, i kada su takve situacije u pitanju, sasvim je u redu da potražite dodatne časove od profesionalaca kako biste se osećali sigurnijim na putu, dok se ponovo ne oslobodite u vožnji. U tom slučaju vam predlažemo da usluge neke od beogradskih auto-škola..