Sam užitak zasluženog odmora može biti poljuljan ukoliko se na putu susretnete sa neočekivanim i neželjenim problemima sa vašim automobilom. Kako biste izbegli bilo kakvu neprijatnost, važno je da na vreme spremite vaš automobil za godišnji odmor.

Redovno održavanje automobila

Redovno održavanje auta je obavezno išli na put ili ne, ali s obzirom da planirate putovanje potrebno je dovoljno rano odraditi rutinsku proveru vašeg automobila kako bi se što ranije uvideli i sanirali svi potencijalni kvarovi. To uključuje proveru ulja, rashladne tečnosti, kočionog sistema, pneumatika i osvetljenja.

Zamena ili popravka dotrajalih delova

Mnogima od nas se dešava da delovi kojima nije hitno potrebna popravka ostavimo za neki “bolji momenat”, te na kraju svakako dođe momenat kada više određeni deo nije u stanju da čeka i mora se hitno zameniti. Kako vam se to ne bi desilo na pola puta ka vašem malom raju, onda je najbolje da proverite i zamenite ono što je potrebno menjati od dotrajalih delova. 

Provera guma

Gume su jedan od najvažnijih delova na automobilu kad je sigurnost u pitanju. Zato je potrebno dobro proveriti njihovo stanje, da li su pravilno napumpane i da li im je profil šare propisano dubok. Ako uvidite da su dotrajale ili su oštećene, zamenite ih novim gumama pre samog odlaska na godišnji odmor. Rezervni točak i osnovni alat za zamenu istog, takođe, od velike je važnosti i neophodan je za bilo koje duže putovanje. 

A šta ako je vanredna situacija?

Za vanredne situacije se treba pripremiti koliko je to moguće. Uvek sa sobom u kolima imajte osnovni alat i lako zamenljive rezervne delove, kao što su rezervne sijalice, kabl za startovanje, trougao za signalizaciju i, naravno, prvu pomoć. Svakako je uvek dobro imati rezervne ključeve sa sobom i obavezno proverite da li je sva dokumentacija sa vama. 

Planiranje puta unapred

Uz današnju tehnologiju mnogo je lakše organizovati svoj put i uvideti kad je najbolji dan za samo započinjanje dužeg puta. Isplanirajte rutu i istražite istu. Razmotrite vremenske uslove i na osnovu njih odredite vreme i dan za najbezbolnije putovanje. Takođe je jako bitno praviti redovne pauze i odmarati se kako biste mogli na ispravan i svestan način da kontrolišete svoje vozilo.

Pomoć na putu

Ukoliko nemate pomoć na putu, trebalo bi istražiti najbolje opcije za vas i uzeti neki od paketa pomoći na putu. Najbolji mogući scenario je da vam ne treba uopšte i da vam put prođe savršeno, ali ukoliko dođe do takve situacije, pomoć na putu će će vam značiti i više nego što možete da pretpostavite. 

No, pre svega toga najbitnije da se oterate kola do svog auto-mehaničara u Beogradu, koji će vam spremiti auto i dati “zeleno svetlo” za odlazak na godišnji odmor.