Opet je ono doba godine. Lišće kreće da opada, vetar sve oštrije i oštrije duva, a vi već uveliko možete da osetite hladnoću u vazduhu. Jesenja briga o automobilu je nešto što mnoštvo vozača smetne sa uma, što je velika greška, jer priprema automobila za hladnije vreme je veoma važna.

Kako dani postoju sve kraći, a temperatura počne da opada, vozači moraju da se postaraju da će njihov auto upaliti ujutru kako se posle ne bi hvatali za glavu što kasne. Stoga, evo nekoliko osnovnih saveta kako da spremite svoja kola za jesen.

Nigde bez tečnosti

Kraj leta prati i smanjenje tečnosti u automobilu. Tečnosti poput kočionog ulja, motornog ulja, servo ulja, antifriza ili tečnosti za stakla, omogućavaju da vaš četvorotočkaš ide bez ikakve štucavice.

Obavezno proverite nivoe tečnosti pre nego što dobrano zagazite u zimu, jer hladno vreme može da ima skupocene posledice po vaš džep.

I bi svetlo

Pošto su dani sve kraći, veoma je važno da su sva svetla, tj. da je signalizacija na automobilu ispravna. Uposlite prijatelja da ustanovite da li farovi, migavci, kočiona svetla i rikverc svetla rade kako treba.

Ako svetlo ne radi, to obično znači da treba zameniti sijalicu. No, to kod nekih automobila može da bude veliki zalogaj, pogotovo ako mora da se skida neki deo ili nije pristupačno. U tom slučaju, uvek možete da se obratite auto-električaru.

Aku je za akumulator

Hladno vreme zna da uzme svoj danak na akumulatoru, time uticajući na performanse automobila. Ako vam je akumulator stariji od tri godine, onda počnite da razmišljate o tome da ga zamenite ili barem pogledajte stanje spojnica i uverite da su dobro stengute, te da na sebi nemaju tragove korozije.

Ovo vam je ujedno i priprema za zimu. Akumulatori vremenom gube kapacitet, pa je red da se na vreme pregledaju.

Niko ne voli musavce

Brisači neretko su presudan deo kada dođe do promene vremena. Oni su najbolji vid odbrane od svega onoga što vam drum baca na auto-stakla. Pobrinite se da su da vaši brisači u dobrom stanju i promenite ih ako nisu. Njihov radni vek je otprilike šest meseci, pa otuda je najbolje da ih pogledate pre nego što zima zakuca na vrata.

“Ćelave” gume nikad nisu in

Jesen je idealno vreme za prelazak na zimske gume, pa potražite obližnjeg vulkanizera. Pre toga valjalo bi proveriti njihovo stanje, kao i šare. One bi trebalo da budu što dublje. Prilikom inspekcije potražite znakove trošenje, posebno “ćelave” delove. Takođe, ne treba zaboraviti izmeriti pritisak u gumama.

Ako ne biste da vas boli glava o svim ovim stvarima, pogledajte neki od auto-servisa u Beogradu i prepustite profesionalcima tu brigu.