Fileri i botoks su dva vrlo popularna tretmana koji se koriste u estetskoj medicini da bi se postigao mlađi i svežiji izgled. Fileri i botoks se uglavnom koriste zajedno, ali, naravno, imaju drugačije funkcije i deluju na različite načine.

Fileri

Fileri se sastoje od supstance slične gelu, uglavnom bazirane na hijaluronskoj kiselini. Oni se ubrizgavaju ispod kože i time se popunjavaju nedostaci i dobija se volumen. Fileri se najčešće koriste za povećanje usana, popunjavanje obraza, smanjenje bora i podizanje opuštene kože. Hijaluronska kiselina, koja je prirodno prisutna u našem organizmu, privlači vodu i hidrira kožu, što rezultira zategnutijim i mlađim izgledom.

Botoks

S druge strane, botoks, poznat i kao botulinum toksin tipa A, deluje tako što paralizuje određene mišiće u licu. Botoks se obično koristi za tretiranje dinamičkih bora, kao što su bore između obrva, bore na čelu i bore oko očiju. Kada se botoks ubrizga u određeni mišić, blokira signale iz mozga koji uzrokuju kontrakciju mišića, što dovodi do opuštanja i smanjenja vidljivosti bora.

Brzina efekta i trajanje dejstva filera i botoksa

Fileri pružaju trenutne rezultate koje možete primetiti odmah nakon tretmana, dok efekti botoksa se uglavnom mogu videti tek nakon nekoliko dana od tretmana. Vreme trajanja dejstvo botoksa je od 4 do 6 meseci i sa svakim sledećim tretmanom trajanje dejstva se produžava, dok kada su fileri u pitanju oni mogu trajati između 6 meseci 2 godine, u zavisnosti od kvalliteta samih filera. Svakako oba tretmana su privremena i za održavanje željenih rezultata je potrebno ponavljanje tretmana.

Veoma je bitno napomenuti da su fileri i botoks medicinski tretman, koje treba da sprovode iskusni profesionalci u adekvatnom okruženju. A, pre bilo kojeg tretmana je najbolje konsultovati se sa stručnjakom  koji će vam pružiti informacije o mogućim rizicima, koristima i očekivanim rezultatima. Upravo takve infomracije možete dobiti na klinikama za plastičnu i rekostruktivnu hirurgiju u Beogradu.