Određene vrste sireva spadaju u odlične izvore proteina. U sledećim redovima možete pročitati više o 4 vrste sira koji sadrže najviše proteina. 

Kozji sir

Sir od kozjeg mleka spada u najbogatije izvore proteina među sirevima. 100 gr kozjeg sira sadrži čak 17-18 gr proteina. Osim visokog nivoa proteina, takođe, sadrži i nisku količinu laktoze, što ga samim tim čini odličnim izborom za one koji su intolerant na laktozu.

Parmezan

Parmezan, tvrdi italijanski sir, sadrži visok nivo proteina. 35 gr proteina se nalazi u 100 gr parmezana. Osim proteinom, ovaj sir je veoma bogat kalcijumom, mineralom koji je neophodan za održavanje zdravih kostiju.

Čedar

Čedar sir je veoma popularan u svetu i uglavnom su svi čuli za ovu vrstu sira. Ono što verovatno većina ne zna, jeste da ovaj sir sadrži 25-30 gr proteina u 100 gr čedra. Takođe, sadrži i minerale i vitamine, poput kalcijuma, vitamina D i fosfora. 

Sveži sir

Ovaj sir je svima poznatiji kao krem sir, pravi se od mleka, i samim tim što se nalazi na ovoj listi, poseduje visok nivo proteina. Porcija od 100 gr svežeg sira sadrži 11 gr proteina. Uz visok nivo proteina, ovaj sir, takođe, ima nizak nivo masti i ugljenih hidrata. Upravo ta činjenica ga čini idealnim za one koji žele uneti proteina, a manje masti.

Sve ove sireve pune proteina, ali i mnoge druge, možete da kupite u prodavnicama mleka i mlečnih proizvoda u Beogradu