S obzirom da materijala ima dosta, a svačije su potrebe drugačije, teško je odrediti jedan univerzalno najbolji materijal za termoizolaciju. Sve zavisi od uslova, podloge, kao i finansija. Sa svim tim stavkama uhvatićemo ukoštac u narednim redovima.

Koji sve termoizolacioni materijali postoje?

Termoizolacioni materijali se dele na osnovu toga kako su nastalli, pa otuda postoje prirodni i sintetički termoizolacioni materijali.

Sintetička termoizolacija

Za neke materijale za termoizolaciju ste garant čuli. Staklena i kamena vuna, te stiropor vam sigurno zvuče poznato, zar ne?

Kada je kamena vuna u pitanju, ona je odlična prvenstveno zato što se radi o negorivom materijalu, dobro zadržava toplotu, te vremenom ne gubi svoja svojstva, kao što je, na primer, paropropusnost.

Staklena vuna se uglavnom koristi kod potkrovlja i na ravnim površinama. Iako je dobar provodnik toplote, ne podnosi dobro vlagu, te treba voditi računa gde se postavlja da biste imali najbolje koristi od nje. 

Termoizolacija stiroporom je jedna od najčešćih korišćenih, najpre zato što se lako postavlja. On je, uglavnom, beli, sem ako nema tih primesa radi poboljšanja performansi, koje mu naposletku menjaju boju. 

Prirodna ili ekološka termoizolacija

Da bi prirodni materijali za termoizolaciju, kao što su celuloza, ekspandirana glina, pluta, ovčija vuna, trska, slama, imali duži životni vek oni moraju proći kroz određene procese, pa ih to čini i skupljim. A, razlog zašto se ljudi odlučuju za njih je upravo zbog toga što se mogu reciklirati i što su pogodniji za okolinu.

Radi izbegavanja potencijalnih zdravstvenih problema uglavnom bi trebalo izbegavati poliuretanske pene i sprejeve, kao i materijale koji sadrže lepak.

Sem ako niste zaista vični i umešni u tome, ne preporučuje se da sami postavljate termoizolaciju. Stoga, istražite neke od građevinskih firmi u Beogradu koje će moći da vam pomognu da nađete najbolje termoizolaciono rešenje za vaše uslove, kao i da taj posao obave bez greške.