U poslednjih nekoliko godina veganske tetovaže su postale pravi fenomen širom sveta. Otkad je veganizam ušao u živote mnogih ljudi, sasvim je logično da oni ostanu u saglasju sa svojim uverenjima, menjajući sve delove načina života. I tu veganske tetovaže stupaju na scenu. One garantuju da još jedan deo aspekt vaše rutine ne zahteva okrutnost i testiranje na životinjama.

Kakva je razlika između veganski i običnih tetovaža?

Kao što ime implicira, veganske tetovaže ne sadrže bilo kakve materije životinjskog porekla, kao ni celokupan proces tetoviranja. Mastilo u tradicionalnim tetovažama ima životinjski sastojak, poput glicerina. Glicerin se uglavnom rabi kao stabilizator, a on se nalazi u masti životinja. Dalje, koštana pepeo može se naći u tragovima u nekim crnim mastilima kao oblik pigmentacije.

Mimo toga, ima dosta proizvoda za negu, ali i opreme koja se koristi prilikom samog procesa tetoviranja. Klasični tatu saloni imaju transfer papir, koji se pravi od lanolina, koji pak potiče od ovce. Čak ni preparati za negu tetovaža nisu veganski pošto neretko sadrže glicerin u sebi.

Kod veganski tatu salona imate iste materijale i postupke, ali ništa od toga ne uključuje proizvode koji imaju korene u mučenju životinja. Doslovno sve je zasnovano na flori: samo mastilo, sva oprema u tatu studiju (od olovke do stolice) i produkti za negu (poput sapuna i losiona).

Da li je vegansko mastilo za tetoviranje bezbednije?

Trenutno se vode debate kada je u pitanju bezbednost veganskog mastila. Neki tvrde da je vegansko mastilo superiornije i pomaže pri bržem isceljivanje. Te tvrdnje za sada nisu podržane od strane nauke. Važno je imati na umu da je vegansko mastilo bezbedno i neće oštetiti kožu ništa više od obične tetovaže. Razlog leži u tome zato što ne sadrže kancerogene hemikalije niti ništa nalik tome. No, u ovom momentu se ne može tvrditi da je vegansko mastilo išta bezbednije od običnog.

Da li je vegansko mastilo za tetoviranje zdravije?

Vegansko mastilo za tetoviranje nije zdravije, ali barem ne sadrži proizvode testirane na životinjama. Uostalom, zbog toga su klijenti u potrazi za takvim tetovažama.

Većina tatu salona je veoma edukovana po pitanju proizvoda koje rabe i često imaju alternativne solucije. Kao, na primer, u slučaju alergije na određene sastojke. Istovremeno mogu da vas posavetuje u vezi sa preparatima za isceljivanje.

Stoga, nazovite i obavestite ih da ste vegan, te raspitajte se o svojim opcijama. Ako ne mogu da vam izađu u susret, sasvim je moguće da vas mogu uputiti na nekoga ko može.