Čovek, kao ljudsko biće, naviknut je da se redovno kupa, pere zube, šiša se, maže se kremama i losionima radi negovanja kože i kose. Isto važi i za pse, čije potrebe podmirivaju saloni za šišanje i grooming pasa.

Dva krzna

Pseće krzno je veoma bitno i održavanje istog je od ključne važnosti za zdravlje i način života psa. Neke rasa pasa imaju dva tipa krzna. Poddlaka je deo krzna koji greje psa, dok ga oštra spoljašnja dlaka čuva od prljavštine. 

Dlaka vašeg ljubimca izlučuje prirodna ulja, koja se mogu ravnomerno raspodeliti prilikom grumiranja. Pojedine rase pasa mogu da imaju vrlo debelo krzno koje se održava uz tanjenje ili uklanjanje. Redovno šišanje i negovanje krzna dovešće do toga da se pas daleko manje linja nego što je to inače slučaj.

Negovanje od glave do šape

Tokom grumiranja, grumer iliti frizer za pse pomno će proveravati i tražiti da li kuca ima problema sa ćebanjem, kao i izvesne kožne probleme, infekcije ili povrede koji možda niste uopšte svesni. Istovremeno dovešće u red krzno oko šapa, koje važi za svojevrstan kolektor prljavština, te će urediti pozadinu psa kako bi olakšao pražnjenje, a vama higijenu istog.

Mimo održavanja krzna, grumer će se pozabaviti i ušima vašeg pas. Čišćenje ušiju sprečiće da dođe do zapaljenja istih, kao i drugih oboljenja, koja na kraju mogu da dovodu i do gubitka sluha krznenog saputnika.

Pseći zubi su, takođe, vrlo bitan faktor kada je u pitanju grumiranje psa. Kao kod čoveka, pseća usta su puna bakterija i ta bakterija nastavljaju da se hrane hranom zaglavljenom među zubima.  Ova bakterija se razvija i naposletku se pretvara u plak. Čišćenje zuba pomoći će oko uklanjanja natalaženog zubnog plaka i tartara, koji dovode do truljenja zuba i stvaranje infekcije poput gingivitisa.

Ako je vašem psu potrebno šišanje i drugi vidovi održavanja i njegova, onda posetite obližnji salon za kućne ljubimce u Beogradu i “upicanite” svog najboljeg prijatelja kako to dolikuje.