Životna priča još jednog beogradskog momka sa asfalta jednostavno se može iskazati kroz zanimanje – kaskader. Posledice tog zanata su da je dobar deo života proveo "u gipsu" jer je doživeo više od 450 preloma, koje je "zaradio" tokom snimanja. Pred kamerama je proveo više od 40 godina.

Kaskaderski "pečat" Bate Kamenog

Bata Kameni je za 40 godina rada pred kamerama prešao put od statiste, preko statiste sa zadatkom, kaskadera, pa do epizodnih uloga, koje su ga predstavile publici kao nekoga bez koga naša tadašnja velika kinematografija nikako nije mogla. I na akademijama gde su stasavali neki novi klinci i klicenze sedme umetnosti, profesori su znali Batu Kamenog pominjati u kontekstu filmskih žanrova. Ako je Bata deo ekipe, to je obavezno pretpostavljalo neku vratolomiju, bilo da se radi o komediji, tragediji, akcionom filmu.

Mnogi smatraju da je posao kaskadera nevažan, a tako i ne baš upečatljiv u nomenklaturi filmskih zanimanja. Svojim profesionalnim odnosom i zalaganjem, ta u mnogome nevidljo filmsko zanimanje ahvaljući Bati Kamenom, postala je i te kako prepoznatljiva i poznata na bioskopskim platnima. Jer kaskader, Dragomir Stanojević svakako prvi na toj listi, svojim rolama je davao onaj "začin", dodatak kadrovima od koga su oni dobijali na realnosti, što je imalo značajan doprinos da filmska umetnost u prošlom veku postane najpopularnija zabava.

Sve ostalo je istorija

Dragomir Stanojević je preko "Dugih brodova" zaplovio sedmom umetnošću "punim jedrima". Spisak filmova u kojima je Bata Kameni bio kaskader, epizodista ili i jedno i drugo, je baš poodugačak. Od gotovo učešća u svakom domaćem filmu i serijama, pa tako i saradnje sa najeminentnijim domaćim režiserima, do saradnje sa svetskim "filmskim gromadama" u 160 filmskih ostvarenja. Ostatak do preko 500 je domaća kinemategrafija. Tako ispada da najverovatnije nema značajnijeg domaćeg reditelja ili da nije snimao sa Batom Kamenim. Kameni je tokom setova znao da se druži i sa planetarno poznatim glumcima, a prepričavao je trenutke provedene sa legendarnim Li Marvinom. Na jednoj od pauza na snimanju ponudio ga je pićem iz svoje "pljoske", uz pitanje iz koje su zemlje? Identifikacija da je iz Jugoslavije uz pominjanje tadašnjeg predsednika Tita, i da se ne pije tokom rada, uzrokovali su poziv u kafanu posle radnog vremena, veoma uspešno sa obiljem "maligana". Bata Kameni je pamtio Li Marvina, kako je rekao, kao "lafa" od čoveka. 

Sasvim drugačija priča je bila sa Klint Istvudom, takođe jednim od glumaca koji je punio kino dvorane širom sveta. Na jednom od snimanja, pričao je kaskader kako mu se glumac hvalio da ima 20 hiljada konja, što je ovog zapanjilo. Još više je bio iznenađen ponašanjem slavnog glumca, kada je Bata Kameni u restoranu naručio nekoliko tura pića. Nakon toga, Istvud naručuje samo sebi, što šokira Kamenog. Kako je pričao, njega kao jednog ortodoksnog Balkanca, gde je uobičajno da se ture naručuju u krug i čašćavanje uzvrati, i ne daj Bože da neko u tom krugu ostane uskraćen za piće, neko preskače pa bio on i filmska zvezda. Kameni je pričao da se osećao odvratno, dok Klint Istvuda ni najmanje nije bilo sramota. Različite kulture ili je u pitanju "zmija u novčaniku" velikog glumca, ostaje nepoznanica.

Ono kada Bata Kameni "bije"

Pig ili Zvonce su nadimci isto tako majstora kaskaderske profesije, ali je Bata Kameni doktor tog zanata. Dragomir Stanojevic, pored ostalih specifičnosti ostaće upamćen kao akter koji se pojavljivao u svim epizodama legendarne serije Otpisanih, tom prilikom "ginuo" više puta. Kameni je ostao upamćen i po "šljagi" koju je zalepio Draganu Nikoliću tako da mu je Nikoliću uho zvonilo jedan duži period. Bata se pravdao da je režiser Aleksandar Đorđević tražio da šamar bude što autentičniji, pa je on poslušao sugestiju reditelja. Laf kakav je bio Dragan Nikolić nije Kamenom zamerio, iako ga je u šali podsećao na tu scenu rečima kako mu je "skoro polomio vilicu". A u šali se prepričava da je u toj sceni Bata Kameni imao u rukama nemački šmajser. Inače fizionomija Dragomira Stanojevića je prirodno bila gruba, pa hteo ili ne, u startu je bio rezervisan za uloge negativca. U ostvarenju "Tamna je noć", rola inspektora batinaša, u filmu "Davitelj protiv davitelja" pljačkaš, u "Lijepe žene prolaze kroz grad" nemilosrdni inspektor. Istina je bila dijametralno suprotna. Uvek spreman na šalu, drag prijatelj i drug.

Gledajući spisak filmova i serija u kojima je ovaj kaskader nastupao, dovodi vas u nedoumicu, koji od njih navesti, a da se ne ogrišite o Batu Kamenog. Em je spisak povelik jer ga čini više od 500 uloga, em nedoumica pomenuti kultne "Maratonce", "Grlom u jagode" ili neki treći, a ne pomenuti na primer "Mi nismo anđeli"? Kako god da učinimo, za neku od kaskaderskih bravura ili epizodnih rola, bićemo uskraćeni po jednoj ili drugoj osnovi. Bata je više stotina puta opravdao jedan od svojih nadimaka Kameni. Nebrojno puta je lomio kuk, ramena, prste i ostale lako i teže lomljive delove svog tela, a često ga je samo njegova konstitucija i fizička sprema, koju je redovno održavao, spasavalo od sigurne smrti, ne one filmske, već stvarne. Koliko i te epizodne uloge ostaju upamćene kod naroda, najbolje pokazuje scena iz još jednog našeg kultnog filma i serije "Balkan ekspres". Zbog toga što nije hteo da peva Lili Marlen legendarni Toma Zdravković dobio je dobre batine od Bate Kamenog, a šminkerska ekipa je dovršila posao prebijanja, tako da je imao neprijatnosti sa stečenom slavom na ulici i komšiluka zbog toga. Ostalo je zabeleženo da se pravdao da nikom nije mogao da objasni da je to samo na fimu. Bata je bio specifičan i po još jednoj osobini – među ljudima iz njegovog zanata, svi su ga smatrali najboljim kaskaderom. A on je to potvrđivao iz uloge u ulogu, gotovo svakodnevno kao legenda srpskog i jugoslovenskog velikog ekrana kroz karijeru dužu od četiri decenije. Jer svi su znali da on na snimanjima izvodi vratolomije sa slomljenom ključnom kosti, da je prilikom snimanja "Partizanske eskadrile" gotovo oslepeo, da je posao uvek stavljao ispred svega, a to se može definisati i posvećenosti i ljubavi prema poslu koji je radio. Bata Kameni je dodavao, da u njegovom poslu mora imati i malo sreće, rekli bismo kao i u svakom drugom. Na ono ustaljeno pitanje "da se ponovo rodi – čime bi se bavio?" Bata Kameni je uvek odgovarao poslom kojim se i bavio, dodajući da kaskaderstvo i film nekako "uđu pod kožu" i uvek je dodavao – ljubav prema poslu kojim se bavio. Na jednoj radio stanici, kada se pravio spisak najznamenitijih Beograđana, Bata Kameni je bio na šezdesetom mestu.

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević nakon poslednje filmske klape devedesetih godina, vratio se svom zanatu – otvorio je autoelektričarsku radnju ispod Autokomonde, u Oblakovskoj broj 11. U prizemlju - servis, na spratu - sobe prepune uspomena iz filmske karijere, zanimljive i onima koji su kod njega dolazili po auto pomoć, ali i onima koji su želeli da vide neki "kadar" bogate karijere Bate Kamenog.

Dobio je nagradu za životno delo na Filmskom festivalu u Nišu i nosilac je plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke.

"Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini" javili su mediji maja meseca 2017. godine. Iza sebe je ostavio suprugu Vesnu i sinove Marka i Uroša.