Blok aut (Block Out) je alternativni rok bend čiji je muzički stil bio kombinacija alternativnog rok zvuka, metala i psihodeličnog roka. Ovaj bend je jedan od svega nekoliko predstavnika grandž muzike u Srbiji.

Formiranje benda

Bend je prvo nastao pod imenom Ad Hoc krajem devedesetih godina, ali je ubrzo promenio ime, pošto je u Makedoniji postojala grupa sa istim imenom. Nazvan je po veoma popularnoj kompjuterskoj igrici Block Out. Osnovali su ga vokal Milutin Jovančić Mita, bas gitarista Dragan Majstorović Trle, gitarista Danilo Pavićević, gitarista Vladan Lazarević i bubnjar Dejan Dimitrijević.

Foto: Take it or leave it  / Milutin Jovančić Mita - Omot prvog izdanja Blok outa sa snimcima sa dva koncerta

Tokom 1991. godine, Lazarević je napustio Blok aut, a na njegovo mesto došao je Nikola Vranjković, koji je veoma brzo postao jedna od centralnih i od najjačih kreativnih karika benda. Pre dolaska u Beograd, Nikola je živeo četiri godine u Rusiji gde je radio sa mnogim grupama, uključujući bend Besiders, u kom su svirali iskusni ruski muzičari. Po povratku u Beograd, Vranjković je jedno vreme svirao sa grupom Ruž, i zajedno sa Vojom Vijatovim nastupao kao muzička podrška kontroverznom Satanu Panonskom na koncertima u Akademiji.

Najupečatljivija grupa u Londonu

Kada je počeo rat u Jugoslaviji, bend je otišao u London, gde je nastupao u raznim klubovima u Univerzitetskom centru. Nastupali su na engleskom jeziku i kao najupečatljivija grupa, dobili su priliku da snime singl. Bend je morao da se vrati u Beograd i ovu priliku je propustio. Po povratku u Beograd, 1992. godine, Blok aut je objavio prve snimke sa svirke Live KST, a sledeće godine kasetu na kojoj su se našli živi snimci sa dva koncerta – iz kluba KST-a i Akademije.

Era Nikole Vranjkovića

Blok aut je objavio svoj prvi studijski album 1994. godine "Crno, belo i srebrno" na kom su se našle njihove prve pesme, ali i mračne pesme čiji je autor Vranjković. Njegova poetika obojena je depresivnim osećanjima, beznađem, bedom i siromaštvom. Vranjković se na ovom albumu bavio temom potpune degradacije društva u Srbiji. U to vreme, Vranjković je bio inspirisan bendovima kao što su Soundgarden, Pink Floyd, Slayer, Discharge, Ekatarina Velika, te ne čudi činjenica da je rok zvuk ustupio mesto nešto mračnijoj muzici.

U novembru 1996. godine, izlazi sledeći album "Godina sirotinjske zabave". Sve pesme na albumu napiso je Vranjković, a tema albuma je kraj socijalizma. Na ovom albumu, grupi su se priključili Aleksandar Balać kao bas gitarista i klavijaturista Dragoljub Marković, bivši član benda Ništa Ali Logopedi. Aleksandar Radosavljević je bio zadužen za produkciju albuma, a kao gosti, na ovom albumu se pojavljuju Danilo Pavićević, Miša Savić i Nebojša Zulfikaprašić.

Svoj treći studijski album "San koji srećan sanjaš sam", bend objavljuje 1998. godine i po mišljenju mnogih kritičara, biva proglašen najboljim albumom godine, ali i među nekoliko značajnih albuma poslednje decenije dvadesetog veka. Album predstavlja prilično depresivnu sliku realnosti života u Srbiji.

Koncerti Blok auta postaju priča za sebe, što je posvedočeno dvostrukim živim CD albumom "Između dva zla" (2001). Iste godine Vranjković sopstvenim snagama izdaje prvu knjigu pesama "Zaovdeilizaponeti" i istoimeni prateći CD koji odiše jedinstvenim melanholičnim zvukom Blok auta.

2003. godine počinju rad na novom album pod radnim nazivom "Nema više lakih protivnika", ali je ovaj album izdat 2004. godine pod imenom "Ako imaš s kim i gde". Autor svih dvanaest pesama, i na ovom albumu, je bio Vranjković.

Lament nad Beogradom

2011. godine, bend je objavio CD singl "Beograd spava" – obradu pesme grupe U škripcu. Spot za ovaj singl je kraća radijska i kompletna devetominutna verzija pesme. Spoj glasa pevača Mite i gitare Nikole Vranjkovića, učinili su od stare pesme Zorana Vulovića Vuleta odličnu novu verziju, ukrašenu stihovima Miloša Crnjanskog iz pesme "Lament nad Beogradom".

Kraj Blok auta

U septembru, 2013. godine, Vranjković napušta grupu i započinje solo karijeru, čime Blok aut zvanično prestaje da postoji. Članovi benda, nastavili su da sviraju na koncertima. U oktobru, 2014. godine, preostali članovi benda nastavili su da rade u bendu pod nazivom Čovek vuk, nakon Vranjkovićevog zahteva za zaštitu imena i intelektualne svojine benda Blok aut.