Darkwood Dub je alternativni rok bend iz Beograda. Bend je formiran u jesen 1988. godine sa namerom da svira kombinaciju rege i muzike sa drugim muzičkim pravcima. Inspiraciju za ime su članovi benda pronašli u italijanskom stripu Zagor, u liku koji je živeo u imaginarnoj šumi Darkvud. Kratki, emotivni i introspektivni tekstovi su takođe istaknuta karakteristika ovog benda, kao i izuzetan vokal Dejana Vučetića. Osim sedam zvaničnih albuma, bend je komponovao muziku za nekoliko filmova i pozorišnih predstava.

Veliki duh peva pesmu vetra

Prvi nastup Darkwood Dub je imao u beogradskom SKC-u u maju 1991. godine. Tokom iste godine bend je objavio svoje prve snimke, pesme "Veliki duh" i "Srećna glava". Do izdanja svog prvog studijskog albuma "Paramparčad" koji je objavio Take it or leave it records, 1994. godine, Darkwood Dub je postao jedan od najpopularnijih andergraund bendova u Beogradu. Na ovom albumu se našao izbor pesama iz ranog perioda benda i kombinacija panka, roka i regea koju su komponovali svi članovi benda. Bez ikakvih medijski propraćenih nastupa, ovaj bend je stekao kultni status na dobro posećenim svirkama u Beogradu.

U maju 1996. godine, bend je izdao drugi album "U nedogled" u izdanju B92 Records. Gost na ovom albumu je bio Dušan Petrović, koji je svirao saksofon i bas. Pesme "Treći Vavilon", "Imamo situaciju", "Hej! Gringo" su se najviše istakle na ovom albumu. Ovaj album je proglašen za najbolji 1996. godine od strane većine muzičkih kritičara. Bend je iste godine po prvi put krenuo na promotivnu turneju po Srbiji.

Sledeći album "Elektropionir" je sniman od septembra 1998. do februara 1999. godine, ali je zbog bombardovanja Jugoslavije, album objavljen tek u septembru iste godine. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno nastupao po Srbiji, ali i po svim zemljama bivše Jugoslavije. Članovi benda su istovremeno oformili sopstveni tonski studio pod imenom "Elektropionir", u kom je od tog trenutka Darkwood Dub snimao sve svoje naredne albume.

Nakon trogodišnje diskografske pauze, 2002. godine, bend je izdao svoj peti studijski album "Život počinje u tridesetoj", koji je bio najprodavaniji album u 2002. godini i od strane kritičara proglašen je za jedan od najboljih albuma godine. Turneja koja je usledila bila je najobuhvatnija u istoriji benda. Bend je gostovao u preko 20 gradova u Srbiji, kao i u mnogim gradovima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Sledi album "O danima", 2004. godine, nakon kog je usledila još jedna uspešna turneja. Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove. 2008. godine, bend je objavio i sedmi album pod nazivom "Jedinstvo".

U decembru 2008. godine, grupi se kao stalni član pridružuje poznati klavijaturista i džez muzičar Vasil Hadžimanov. Tokom 2009. i 2010. godine, Darkwood Dub je, uporedo sa nastupima, završio snimanje novog albuma "Vidimo se“ objavljenog krajem 2011. godine. Pesma sa ovog albuma "Nešto sasvim izvesno" je duet sa Biserom Veletanlić, koja je i danas regionalni hit. 2013. godine Hadžimanov je napustio bend i Darkwood Dub je tokom godina i mnogih kadrovskih promena, ostao u sledećem sastavu: Vladimir Jerić Vlidi (gitara), Bojan Drobac Bambi (gitara), Dejan Vučetić Vuča (vokal), Milorad Ristić Miki (bas) i Lav Bratuša (bubnjevi).

Filmska i pozorišna muzika

Osim izuzetnih albuma i učešća na mnogobrojnim koncertima i festivalima, ovaj bend je komponovao i muziku za filmove i pozorišne predstave. Darkwood Dub je učestvovao u projektu koji je organizovao bivši vokal grupe Bjesovi, Goran Marić, pod nazivom "Pesme iznad istoka i zapada", sa raznim srpskim rok bendovima koji su komponovali muziku za pesme i molitve Nikolaja Velimirovića. Darkwoodov doprinos ovom projektu je bila kompozicija "Molitva Blagom Hristu".

Pesma "Usamljeni hašišar" je bila inspiracija da se napravi istoimeni animirani i televizijski film, u režiji Đorđa Marjanovića i Nikole Majdaka Juniora, koji je dobio ASIFA nagradu za animaciju.

2009. godine Darkwood Dub je nominovan za najbolji regionalni bend na MTV Evropskim muzičkim nagradama. Danas važi za jedan od najboljih bendova srpske rock scene što potvrđuju mnogobrojne svirke širom Srbije, Hrvatske, Austrije, Poljske, Slovačke i Mađarske.