Del Arno bend je prva srpska rege grupa, koja je nastala 1986. godine. Njeni osnivači, braća Vladan i Jovan Matić, nisu ni sanjali da će trajati tri decenije i stvarati muziku kojom će širiti poruke ljubavi, tolerancije i pozitivne energije. Svoj prvi nastup Del Arno bend je imao davne 1987. godine u kultnom klubu "Akademija", što je tada bila čast, pogotovo što oni tada još uvek nisu imali ni jedan snimljen album. Taj nastup ih je istakao kod publike i dao im podsticaj da nastave sa svojim radom.

Prvi "beli bend" koji svira "crnu muziku"

Na svom muzičkom putu, nailazili su na brojne prepreke i izazove pogotovo zbog odabira muzičkog pravca kojim su se bavili. Nisu imali nimalo lak zadatak da ubede publiku da "beli bend" može i te kako dobro da svira "crnu muziku", a da pri tom ne zvuči kao kopija poznatih rege bendova. Upravo zbog specifičnosti ove vrste muzike nije im bilo nimalo jednostavno da nađu svoje mesto pod suncem na našoj estradnoj sceni.

Foto: Eastfield Music / akvarel: Miloš Mančić, logo: 

Prvih trideset godina

Prvi uspeh DAB beleži učešćem na subotičkom festivalu "Omladina" 1988. godine gde uspeva da se plasira u finale među četiri najbolje postave. Nakon Subotice, grupa počinje pripreme za snimanje svog prvog albuma "Igraj dok te ne sruše". Sledi singl "Bi-Bap/Putujem" 1991. godine, a godinu dana kasnije objavljuju drugi album "Godina Majmuna" koji je u stvari snimak sa koncerta.

Sledeći album "Geneza" DAB objavljuje 1993. godine, a dve godine kasnije, sa potpuno obnovljenom postavom grupa izdaje legendarni album "Reggaeneracija".

Petnaesti rođendan obeležavaki 2001. godine izdanjem "Restrospective" – duplim CD-om koji sadrži gotovo sve najvažnije momente iz karijere grupe, kao i do tada neobjavljene snimke.

2003. godine grupa nastupa na "Soca Riversplash" u Sloveniji, a deo tog nastupa kao i razgovori sa braćom Matić kasnije su objavljeni u okviru dokumentarnog filma, za sada jedinog o karijeri benda, koji su snimili ljudi iz francuske produkcijske kuće "Des Mondes DVD". Film je nagrađen na festivalu "Big sky documentary", a prikazan je na festivalima širom planete.

Sredinom marta 2006. godine grupa je objavila album "Vreme vode" i od tada grupa aktivno učrvršćuje rege scenu u Srbiji. U studiju "DABing" u Beogradu snimani su albumi za nekoliko rege postava. U avgustu 2008. godine, grupa prisustvuje otkrivanju spomenika Bobu Marliju na festivalu "Rock Village", u Banatskom Sokolcu.

Tek su počeli – spremni za narednih 30 godina!

Snimanje albuma nije glavna preokupacija ovog benda. Del Arno bend neumorno svira i ima veliko poverenje publike zbog svojih fenomenalnih nastupa i odlične atmosfere koju pravi. Održali su bezbroj koncerata, među kojima posebno mesto imaju besplatne svirke u KST-u za vreme bombardovanja, kao i svirke na svim značajnim festivalima u državi – Love Fest, Exit, Nišville i Beer Fest. Del Arno bend je koncertom u Domu Omladine 2016. godine uspešno proslavio prvih 30 godina rada i nemaju nameru da stanu, zato što su tek počeli!

Foto: Youtube screenshot / Tri boje zvuka, RTS

Još uvek ima nade

Pored singla "Još uvek ima nade", bend uveliko radi i na novim pesmama, koje će u narednom periodu biti objavljene na novom izdanju. Takođe, važno je pomenuti da će DAB ući u studio sa sastavom "Jenđe", kako bi uradili jedinstven projekat na našim prostorima.

Novom pesmom "Ljut sam", Del Arno bend opisuje stanje društva u kom danas živimo, u kojem je sistem vrednosti potpuno nestao. Frontmen grupe Jovan Matić ističe da će bend nastaviti da širi poruke ljubavi, tolerancije i pozitivne energije ističući da je "glavna bitka današnjice ostati u tom sistemu vrednosti koji te čini čovekom. Sve izvan toga te vodi ka tome da postaneš sebična tvorevina koja udovoljava samo svojim bazičnim instinktima".