Za gotovo tri decenije na muzičkoj sceni Srbije, beogradski rok sastav Deca loših muzičara (DLM) ima samo četiri albuma, ali zato veoma brojnu armiju obožavalaca. Ono što karakteriše ovaj bend je stilski ujednačena i originalna, autentična muzika. Pozitivne vibracije pršte na njihovim nastupima, a ljubav prema muzici se oseti kroz energiju svakog člana benda. Njihov neposredan i topao odnos prema publici stvara nezaboravan doživljaj. Njihove pesme su tople i razgovetne.

Grupa DLM je počela sa radom 1988. godine, a osnovali su je gitarista Jova Jović, pevač Aleksandar Šiljanovski Šilja, saksofonista Vladan Miljković Milje, bubnjar Zoran Milivojević Mikac, basista Zoran Živković i trubači Đorđe Anđelić Kića i Ivan Blagojević Uške.

 

Doživotno osuđeni na ljubav

Ova grupa je pobedila na poslednjem Omladinskom festivalu u Subotici 1990. godine, a njihova pesma "Doživotno osuđen na ljubav" objavljena je na ploči sa festivala. Tokom prvih godina rada predstavljali su jedan od najperspektivnijih domaćih bendova, ali im je neredovno snimanje albuma dosta kočilo karijeru. Ljubav prema muzici, od samog početka je najvažniji pokretač ovog sastava, iako su imali dosta pauza i poteškoća u realizaciji svojih projekata. Prvi album "Dobar dan" snimili su početkom 1992. godine, ali im se ploča pojavila tek godinu dana kasnije. Pod uticajem novijeg američkog zvuka, snimili su pesmu "Kreditna kartica". Deo teksta je na slovenačkom jer je Šilja pre rata živeo u Sloveniji. Na ovom albumu, značajne su i pesme "Zeka", "Ljubomora" i "Mara".

1993. godine grupa je predstavljala Jugoslaviju na rok festivalu "Dani muzike" u francuskom gradu Strazburu. Produkciju za album "Prolećni dan" su radili sami pa su pesme preopteretili suviše "gustim" zvukom. Ipak, izdvojili su se koncertni favoriti "Konji ritma", "Vlade Divac" i "Ubiše Pabla" na improvizovanom španskom jeziku.

Duvačka sekcija grupe često svira i nastupa sa sastavom Direktori. Sa obradom pesme "Let There Be Rock" grupe AC/DC zastupljeni su na kompilacijskom CD-u "Ovo je zemlja za nas". Na disku "Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga" uvršćen je koncertni snimak pesme "Dobar dan" sa njihovog akustičnog nastupa u Domu omladine održanog krajem 1996. godine, a tu je i pesma "Vi što maštate o sreći" koju su snimili sa Rambom Amadeusom. Na koncertima povremeno izvode obradu pesme "Da mi je biti morski pas" splitske grupe Metak, a snimili su je za potrebe novogodišnje emisije "Dva sata kvalitetnog programa" u režiji Srđana Dragojevića.

Pozorišne predstave

Deca loših muzičara su komponovali muziku za pozorišnu predstavu "Virus" pisca i reditelja Dušana Kovačevića, koja je objavljena na istoimenom disku. Uz pesme "Ljubav" i "Dezodorans", ostatak materijala čine instrumentali i obrada klasične teme "Bolero", Morisa Ravela. Osim ove predstave, snimali su muziku za pozorišnu predstavu "Kraljević Marko", Siniše Kovačevića 1998. godine. U predstavi su nastupali uživo i tumačili manje uloge.

Posle duge pauze, procvetao samsung žut

Nakon nekoliko godina pauze grupa se 2003. godine vratila na scenu sa novim gitaristom Goranom Đorđevićem. U oktobru 2005. godine objavljuju album "Gde cveta samsung žut" koji koncertno promovišu u zemlji i regionu. U februaru 2006. godine Šilja napušta grupu, a mesto vokala preuzima Ivan Jevtović sa kojim je grupa već sarađivala, koji tu ostaje do 2015. Godine. Danas grupa nastupa sa novim pevačem Nenadom Petrovićem.

Opstati i dobro se zabavljati

Za članove benda, rok muzika je i dalje jedan od načina da čovek iskaže svoj stav, mišljenje ili neko svoje viđenje okruženja u kojem živi. Uvek uživaju na svojim nastupima i prate reakciju publike. Na jednom nastupu u Istri, pozvali su jednu grupu mladih i neafirmisanih muzičara na binu da odsviraju pesmu "Dobar dan“ umesto njih. Na koncertima sviraju od srca i važno im je da se i sami zabavljaju. DLM nije bend koji jednom godišnje izda ploču i koji teži kvantitetu. Snimaju album tek kada su sigurni da su napravili dobre pesme. Đuskanje bez prestanka, koje je neizostavni deo svake svirke ovog benda, euforija u publici i dobra atmosfera na koncertima su bili i ostaće imperativ.