Već decenijama rado slušana, često na vrhovima top listi, favorit mladih i ljudi punih života. Ne, ne grešite - upravo Generacija 5.

Zvanično osnovana sredinom 1977. godine u Beogradu, ova grupa otvorila  je jedan sasvim novi muzički svet. Plasirajući javnosti zvuke uvek rado slušanog roka i hard roka, Generacija 5 je stekla čitavu armiju obožavalaca za veoma kratak period. Iz intervjua sa Sanjom Ilićem, legendarnim kompozitorom, a bratom Dragana Ilića, jednog od članova benda, doznali smo kako je ova poznata grupa dobila ime. Kako im je upravo on i nadenuo ime, rekao je sledeće: "Kada je moj brat napravio bend, imao je problem oko naziva, nije znao kako grupu da krsti, a to je bilo vreme kad sam se ja bavio kompjuterima. Oni su tada počeli da zauzimaju svoje mesto u svetu… U privredi, u industriji, u svemu.“ U tada popularnom časopisu „Informatika“ pojavila se vest koja je Sanji Iliću dala inspiraciju: „Pisalo se da se pojavljuju kompjuteri pete generacije. A oni su kao klinci bili jako moderni, i ja sam mislio da će svirati nešto novo i moderno, pa sam rekao bratu da bi mogli da se zovu Generacija 5 i tako je i bilo.“

Foto: Discogs.com / Dizajn Ivan Ćulum

Tako su osvajali sve pred sobom. Nakon svog prvog značajnijeg pojavljivanja, na festivalu u Opatiji, 1979. godine, kada su nagrađeni za najbolje korišćenje folklornih motiva, njihova karijera je velikom brzinom krenula put zvezda.

Na prvim singlovima iz 1978. i 1979. grupa je svirala hard rok sa uticajem džez roka, a sa dolaskom novog pevača, Gorana Miloševića, brata poznate pevačice Slađane Milošević, postepeno su se okrenuli ka komercijalnom zvuku. Bilo kako bilo, sve je oduševljavala njihova veština prenošenja emocije na svoje slušaoce. Svaki ton kojim su oživljavali svoje emocije iznova i iznova i publika je takođe osećala i doživljavala pregršt najrazličitijih emocija. Hiljade fanova pevalo je u glas njihove najveće hitove. Rađale su se prve ljubavi i rasplamsavale prve varnice uz "Ritam tvoga dodira" i "Ti i ja", a rastanci nisu prolazili bez "Ti samo budi dovoljno daleko".  Ti se hitovi i dan danas nalaze na plejlistama njihovih vernih slušalaca, ali i njihove dece, nove generacije. Tako će, razume se, i ostati. Živeće kroz svoje hitove, čak i kada se sasvim povuku sa scene. Tome smo već svedočili kada je ova poznata rok grupa napravila dugu scensku pauzu u periodu od 1982. do 1992, a potom i od 2006. do 2016. godine. Svaki put su dočekani, kao da nikada i nisu bili odsutni. U žižu javnosti su se iznova i iznova vraćali na velika vrata.  Najjači zauvek ostaju.Prva ploča Generacija 5 pojavila se 1980. godine, a druga “Dubler” dve godine kasnije. Njihova muzika je korišćena i u filmu Zorana Čalića „Došlo doba da se ljubav proba“ iz 1980. godine.

Tokom duže pauze muzički najaktivniji ostao je klavijaturista Dragan Ilić. Radio je u PGP RTB i sarađivao sa poznatim muzičarima poput Željka Bebeka i Slađane Milošević. Komponovao je pesmu “Za milion godina” u okviru YU Rok misije. Dobio je više muzičkih nagrada. Milošević je neko vreme bio u grupi Mama Co Co, Jovanović je radio kao studijski muzičar a Petrović i Đorđević su se odselili u SAD.

Trenutni sastav Generacije 5 čine Dejan Najdanović, Dragan Jovanović, Miloš Stojisavljević, Dragan Ilić i Miloš Bajat, dok su  prvu postavu činili klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović Krle i basista Dušan Petrović. Naravno, ne možemo otpisati nijedno od tih velikih imena članova koji su do danas grupu napustili, a učestvovali su stvaranju slave kakvu danas uživa Generacija 5.