Zoran Lazarević poznatiji kao Kiza Betmen bio je autor kultne emisije "Paket aranžman" na televiziji Politika koja je doprinela stvaranju alternativne muzičke scene u Srbiji za vreme ratova i sankcija i koja je mnogim mladim bendovima otvorila vrata uspeha. Nema rokera u Beogradu koji nije znao za njegovu emisiju.

Emisija je postojala od 1991. godine i trajala do 2007. godine, a posle je nastavila da živi kroz nastupe i koncerte.

Sasvim slučajno ispred kamera

Zoran Lazarević završio je XIII beogradsku gimnaziju i nakon toga počeo novinarsku karijeru. Smatra da mu je bilo predodređeno da radi na televiziji. Počeo je sa osamnaest godina na RTS-u i tamo ispekao zanat. Usledio je rad na Trećem kanalu, a potom je prešao da radi na televiziju Politika kao muzički urednik.

Nikada nije imao želju da se slika ili pojavljuje na televiziji i kaže da se to dogodilo sasvim slučajno. Kolega koji je trebalo da najavi neki koncert nije se pojavio i njega su samo gurnuli u studio. Imao je sreće da uči od legendi srpskog novinarstva Nenada Kuzimića i Ivana Ivačkovića. 1991. godine postaje autor emisije "Paket aranžman" koja je dobila naziv po jednom od najboljih albuma jugoslovenske rok scene kojim je počeo novi talas.

Borac za opstanak rokenrol muzike

Devedesetih godina nastala je eksplozija bendova po Srbiji i sama ta činjenica je Kizu povukla da nazove emisiju "Paket aranžman" kako bi se predstavila nova generacija bendova koja je svojim muzičkim stilom pratila sve ono što su autori sa tom pločom postavili.

Za šesnaest godina, koliko je trajala emisija, nije bilo nijednog benda sa prostora bivše Jugoslavije koje Kiza nije ugostio. Kaže da su mu najdraži intervjui sa bendom EKV i sa Margitom, sa kojom je radio nekoliko poslednjih intervjua. To je možda najjača emocija koja je obeležila njegov rad.

U to vreme vladala je sloboda medija, bar što se "Paket aranžmana" tiče. Kiza nije znao šta je cenzura. U svojoj emisiji je, možda čak i sa previše slobode, puštao spotove protiv tadašnje vlasti.

Iako je zaslužan za opstanak rokenrola i uvođenje mladih bendova na tadašnju scenu, Kiza nikada nije patio od popularnosti. On je živeo svoju emisiju, živeo je rokenrol, a sa članovima bendova se i privatno družio. Najviše je vezan za klub KST gde je organizovao proslave godišnjica svoje emisije i druženja sa bendovima. Najviše vremena proveo je sa bendom Goblini i mnogi su mu zamerali što je njima pružao toliko medijske pažnje. Imali su zaista specifičan tretman u emisiji, zato što je njegova procena bila da to i zaslužuju.

Emisija "Paket aranžman" trajala je do 2007. godine, a potom je nastavila da živi u vidu koncerata i CD izdanja. Emisija je prestala da se emituje delimično zbog teških uslova snimanja, ali i zbog toga što urednici televizija nisu pokazali interesovanje za takvu vrstu emisije.

Kiza smatra da Srbija i danas ima dobre mlade bendove, ali oni koji su vladali scenom devedesetih, nikad se neće ponoviti. Tadašnje bendove je pokretao bunt i otpor koji ih je terao da se bore muzikom protiv nepravde. Dosta njih je odustalo zato što je u jednom momentu sve izgledalo uzaludno. Smatra da je danas sve drugačije i da je nestala ta emocija rokenrola.

Foto: Youtube screenshot - Magi EKV i Kiza Betmen u emisiji "Paket aranžman"

Beogradski Betmen na motoru

Nadimak Betmen nema mnogo veze sa pričom čuvenog junaka, ali ga je svakako obeležio. Kako je uglavnom nosio crnu garderobu, jedan njegov drugar je u društvu rekao "evo ga Betmen" i tako mu je ostao taj nadimak. Iako se on u početku potpisivao svojim pravim imenom u emisiji, kolege su počele tako da ga potpisuju.

Osim muzike, Zoran je zaljubljen u motore. Ljubav prema njima datira iz najranijeg detinjstva, ali je tek početkom devedesetih došao do svog prvog, jačeg, velikog motora. Tokom devedesetih postao je član jednog moto-kluba i sa ljubiteljima dvotočkaša aktivno je posećivao moto-skupove. Sada sa svojim Trijumfom, najviše voli da se odveze negde u prirodu. Strastvena ljubav prema rokenrolu i motorima donela je i naklonost ka tetovažama. Za sada ima deset tetovaža koje su obeležile značajne momente u njegovom životu.

Osim muzike, motora i tetovaža, Kiza ima i jedan neobičan hobi, a to je duborez. Ljubav prema ovom zanatu otkrio je tokom boravka na Tari. U svojoj bogatoj kolekciji ima skulpture, ramove, ukrasne kutije sa srednjevekovnim motivima, a samo neke je prodao dok je ostale odlučio da zadrži.

Živi u Beogradu zato što je u njemu rođen, odrastao, završio školu i tu je proveo najlepše trenutke svog života. Kaže da ovakav grad ne postoji nigde na svetu.

Rokenrol nije na prodaju!

Kiza i dalje ima harizmu i zrači pravom rokerskom energijom. Ponosno kaže da neguje dete u sebi i da živi dečački život. Smeta mu lažni moral. Kada ode na neki koncert benda koji nije dugo slušao, srce mu zatreperi. Iako više nije u prvom redu nego zadnjem, emocije su mu iste. Za sada ne razmišlja o povratku na televiziju, ali je siguran da neće pristati na kompromise i uviti rokenrol u neko drugo ime da bi se emisija gledala.

Iako mu nedostaje emisija i pružanje podrške mladim bendovima koji nemaju gde da pokažu ono što znaju, nije spreman da prilagođava svoju emisiju novim trendovima. Međutim, Kiza ne isključuje mogućnost da možda jednog dana ponovo izgovori na nekoj televiziji: "Ovo je Paket aranžman". U međuvremenu, uživa u ljubavi, vožnji motora, muzici i koncertima.