U vreme pre Interneta, mp3 playera i mobilnih telefona nakrcanih muzikom, Beogradom je suvereno vladao Milan Mile Lojpur, prvi roker bivše Juge. Iako rođen u Velikom Bečkereku, ovaj gitarista čitavu karijeru stvorio je u prestonici. Sa mikrofonom zakačenim za gitaru i uz fantastičan "rad kolenima" u ritmu tvista, bio prava rock and roll zvezda letnjih igranki na malom Kalemegdanu.

Svojim entuzijazmom, predanošću, iako za 40 godine bavljenja muzikom nije snimio svoj album, Mile Lojpur obeležio je 50-te i 60-te godina prošlog veka i utro put svim R’N’R muzičarima u godinama koje će doći.

Gitara za flašu žestine

Virusom roka Mile Lojpur zarazio se još u detinjstvu zahvaljujući svom ocu. Naime Lojpur senior se, 1945. godine, sreo sa jednim ruskim vojnikom željnim čašice žestine. Kako para nije imao baćuška je, u zamenu za flašu kukuruzovače, ponudio crvenu gitaru na kojoj je pisalo Gibson.

Tako je, sa svojih 15 godine, Mile po prvi put osetio žice pod prstima i odmah se zaljubio u magični instrument kojim će se proslaviti.

U posleratnim godinama situacija nije bila baš takva da se na svakom ćošku nalazio učitelj gitare. Mile se snalazio, prebirao po žicama, učio i vežbao. Veliku pomoć pružali su mu baba i deda koji su živeli u Americi. Slali su mu ploče, ali i najlon čarape i košulje koje je retko ko imao, a koje su mu zaradile nadimak Mile Najlon.

U početku je slabo znao engleski jezik, tek onoliko koliko je pokupio u školi. Ipak snašao se. Rok pesme skidao je "po srpski" dajući im lični pečat.

Foto: Wikipedia - Prepoznatljiva zvezda srpskog rokenrola i Zvezdinih terena na Kalemegdanu

Muzički hajduk Mile Lojpur

Prve nastupe Mile je imao 1958. u beogradskoj studentskoj menzi "Svetozar Marković" gde je muzicirao sa trubačem Miletom Nedeljkovićem i njegovim Sekstetom M. koji je, Lojpurovim dolaskom, ubrzo postao Septet M. Sve do 1965. grupa je leti čitav mesec nastupala u Rovinju, dok je ostatak vremena bio rezervisan za svirke na Kelemegdanu pod nazivom Zvezdane noći gde se supljalo i po 2.000 ljudi.

Milan Lojpur postao je miljenik publike na prečač. Atraktivno i, do tada, u Beogradu neviđeno scensko ponašanje, najlon košulje koje je nosio, mikrofon na gitari i beskrajna energija, odmah su osvojili mlade koji su u glas pevali Miletovu pesmu "Twist of Šumadija".

U svojm nastupu Mile je imitirao Elvisa Preslija čije filmove je hipnotisano gledao pedesetih godina dok je radio u Filmskom gradu na Košutnjaku. Čak je i njegov prvi nastup na čuvenom Kolarcu u novinama bio najavljivan rečima – Učestvuje beogradski Elvis Presli – Mile Lojpur.

"Isti dan su sve karte bile rasprodate. Ja sam došao u nekim širokim somotskim pantalonama, zvoncarice, imao sam kariranu kaubojsku košulju koju sam dobio od dede iz Amerike i šarenu kaubojsku maramu… To je bio koncert za padanje u trans… Pevaju "Tutti Frutti", skandiraju Mile, Mile", ispričao je Lojpur svojevremeno.

Ipak, valja imati na umu da je Mile Lojpur nastupao u vreme kada država nije baš blagonaklono gledala na zapadnjačku kulturu i stvari koje dolaze iz Amerike. Ipak je to bilo nešto što, kako se smatralo, "kvari komunističku omladinu".

Sam Mile Lojpur jednom je izjavio: "Po direktivi smo svirali ruske pesme i po neku američku. Nije bilo zvanično zabranjeno baviti se rok muzikom, ali prećutno jeste".

Tako je, balansirajući na ivici, Mile gurao iz večeri u veče, a rok se uvlačio mladima pod kožu.

Mile na TV-u

Velika popularnost Miletu je "sredila" da sredinom šezdesetih počne da nastupa u kafani London. Odatle je, na šest meseci, otišao na turu po Finskoj. Do tada su već svi znali njegov najveći hit "Mile broj jedan, Mile broj dva, ...", te je počeo da svira u hotelu Mažestik, koji je bio rezervisan samo za najveće zvezde.

Zahvaljujući popularnosti koju je imao Mile je uplivao i u televizijske vode. Naime Srđan Karanović pozvao ga je, kao simbol tog vremena, da glumi samog sebe u seriji "Grlom u jagode" i to u epizodi pod nazivom Okretne igre.

Uprkos velikom uspehu koji je postigao, Mile Lojpur je u svojoj karijeri snimio samo dve pesme. Prvu "Kad je Lojpur svirao" snimio je tokom saradnje sa muzičarom Nikolom Čuturilom na albumu Devet lakih komada 1988. godine. Druga je bila "Šumadijski twist", obrada Lojpurove stare pesme koju je snimio sa Prljavim inspektorom Blažom i kljunovima 1996. godine na albumu "Plagijati".

"Ja ništa nisam radio da bih se dopao publici. Vidiš i po tome što nisam imao ambiciju da snimim ploču. Uglavnom je to bila druga vrsta popularnosti. Svi su me znali i svima je bilo drago da zastanu na ulici i popričaju sa mnom", objasnio je Mile zašto nikada nije izdao album.

Ni pod stare dane Lojpur se nije dao. Samostalno je nastupao svirajući gitaru i klavijature u različitim ugostiteljskim objektima i to je činio praktično do kraja svog života.

Mile Lojpur preminuo je 29. jula 2005. u Beogradu u 75. godini.