Vokalno instrumentalni sastav "Crni biseri" nastao je 1963. godine u Beogradu. Grupa je dobila naziv po poznatom filmu Tome Janjića iz pedesetih godina o mladim delinkventima koji se zvao "Crni biseri". Nakon osnivanja grupe svirali su bit muziku, a kasnije su prešli na bluz. Članovi benda trudili su se da se i nazivom i vrstom muzike koju sviraju razlikuju od tadašnjih bendova, a naročito od komšijske grupe iz kraja "Zlatnih dečaka".

Važno je da publika bude zadovoljna

U to vreme, sviranje u bendu i bavljenje muzikom bila je neka vrsta identifikacije i rivalstva unutar jedne generacije. Svi bendovi koji su tada postojali svirali su u domovima kulture i na igrankama. Prećutno takmičenje bendova u sviranju novog talasa muzike nisu doživljavali kao profesionalno bavljenje muzikom. Danas bendovi postaju medijske atrakcije sa svega nekoliko pesama i često im je važniji broj prodatih ulaznica na koncertima nego kako će svirati na nastupu. Tada je muzika ljudima bila više od posla. Važno je bilo da svirka bude dobra, posećena, da je publika zadovoljna i da se o njoj priča.

Foto: Miroljub Veličković - "Crni biseri" sedamdesetih

Bit i bluz na beogradskoj sceni

U prvoj postavi grupe bili su Goran Vukićević koji je u to vreme svirao klavir i harmoniku, gitarista Ivan Božović, saksofonista Slavko Božović i bubnjar Dragan Jovanović. U početku nisu imali basistu, a onda im se pridružio Vlada Janković Džet, 8. marta 1964. godine na školskoj prirebi u Domu kulture "Vuk Karadžić". Vlada je tada još uvek bio učenik Četvrte beogradske gimnazije, dobro poznatog rasadnika muzičkih talenata i posle njegovog dolaska, ovaj sastav dobija pravu formu. Nadimak je dobio po Džetu Harisu, basisti grupe Shadows. Uskoro se grupi priključuje i pevač Radan Valčić i u toj postavi nastupaju do jeseni 1965. godine.

Na početku svoje karijere "Crni biseri" su svirali sredom, subotom i nedeljom u Smiljanićevoj ulici u sali Mesne zajednice. Kasnije su nastupali i u Domu Omladine, a u toku leta su punili terasu tivatskog hotela Mimoza. Prvu ploču su snimili u aprilu 1966. godine i na njoj su pored obrade stranih hitova snimili i Džetovu pesmu "Ne odlazi". U to vreme, sve se snimalo uživo i bend je morao da uđe u studio potpuno uvežban i spreman. Tek kada je ploča bila narezana, oni su mogli da čuju kako su odsvirali. Kada su preslušali snimljeni materijal, bili su nezadovoljni zvukom, ali u isto vreme ponosni jer su tada bili treći bend u Beogradu koji je imao snimljenu ploču. Ovaj album naišao je na dobar prijem kod publike i zabeležio dobru prodaju, tako da su njihove svirke bile sve posećenije.

Svirka na 200 vati!

Najuspešnija svirka ovog benda je bila na drugoj Gitarijadi na Sajmištu 1967. godine, kada su odneli pobedu. Svirali su na 200 vati – i to se čulo! Po odlasku Dragana Jovanovića, novi bubnjar 1968. godine postaje Jovan Ljubisavljević Kića. Polovinom 1968. godine Valčić napušta grupu, a novi pevač postaje Nenad Dukić. On se u grupi zadržao samo dva meseca i sa njima je snimio drugi singl na kome je pevao tri obrade stranih hitova, dok je Valčić otpevao pesmu "Nisam više taj". Po odlasku iz grupe Dukić se povukao iz muzike i kasnije je postao filmski kritičar. Tada se Valčić ponovo vraća u grupu, a 1970. godine novi pevač postaje Dragan Baletić. Bend pravi pauzu 1973. godine kako bi Džet i Baletić odslužili vojni rok. Nakon njihovog povratka iz vojske grupa nastavlja sa radom bez Zorana Petkovića, i slede česte promene članova grupe. Jedno vreme je sa njima svirao klavijaturista Dragan Batalo, zatim klavijaturista Dragan Rajićević, Boka Bogdanović, Branislav Živančević Čile i drugi. Nakon objavljivanja albuma "Motorok" i singla "Ti si uvek htela sve", 1976. godine iz grupe odlazi Dragan Baletić.

Foto: Diskos Promo - EP "Katarina / Moreplovac"

Maroko, Tunis, Malta

"Crni biseri" su takođe pod imenom "Denis"  snimili singl sa pesmama "Hush Hush Maria" i "Night In Casablanca" u izdanju Diskosa 1977. godine. Ostaće upamćeni i po tome što su svirali i na Malti, u Tunisu i Maroku. Osim albuma, snimili su dosta materijala za Radio Beograd, kao i nekoliko video spotova za TV Beograd. U filmu "Kad budem mrtav i beo" Žike Pavlovića svirali su kao prateći bend na audiciji za mlade pevače. Učestvovali su i u filmu "Višnja na Tašmajdanu", a snimali su i muziku za predstave Beogradskog pozorišta. VIS je prestao sa radom 1. januara 1980. godine. Po prestanku rada grupe, basista "Crnih Bisera"  Džet je oformio sastav "Tunel".

Grupa se okupila ponovo 1997. godine sa pevačem Draganom Baletićem i Branislavom Živkovićem kako bi svirali u klubu Crna maca u Zemunu. Sledeće godine, objavljena je kompilacija Crnih bisera na kojoj su se našle i njihove do tada neobjavljene pesme "Mesto pod suncem", "Moja draga", "Kamena vizija" i "Hey girl".