Četiri decenije nakon prve posete, Džožefin Bejker ponovo je zapevala pred beogradskom publikom. Po osmehu i stavu, teško je bilo poverovati da pred Beograđanima stoji dama koja je prevalila šestu deceniju. Ipak, njen zakasneli let je među organizatore najpre uneo strah da će ga morati otkazati, sve dok se zvezda večeri nije pojavila sat i po vremena kasnije.

Džez orkestar Radio-televizije Beograd za nju je imao samo reči hvale. Svojim glasom je prekaljene džezere ostavila bez daha, kao što je i njenom glasu godila njihova lakoća improvizacije. I dalje šarmantnu i spontanu, ipak ju je uspela zbuniti jedna devojčica iz publike kada joj je poklonila ružu. Pamtila je i ona vedrinu beogradskog sveta, tim pre što je znala da je prestonica pretrpela mnoga stradanja u prethodnom ratu.

Ponovo će ga posetiti već 5 godina kasnije, ovog puta kao ambasadorka Unicefa. Treći dolazak doneo joj je, pre svega, susret sa najvišim državnim zvaničnicima.

Unicefovu "rok zvezdu“ kamere su te 1973. godine ovekovečile rame uz rame sa Josipom i Jovankom Broz. Umesto zaglušujuće vriske mladih devojaka, ovoga puta je dočekana na prijemu u Narodnoj skupštini.

Prijateljstvo koje je rušilo jezičke i rasne barijere

Kao što je prestonica u tri navrata upamtila ekstravagantnu lepoticu, tako je i Džozefin Bejker pamtila gostoljubive Beograđane. Ali, jedna devojka očaravajućeg glasa ostala joj je u naročito lepom sećanju.

Sofka Nikolić bila je kraljica boemskih kafana i jedna od prvih zvezda jugoslovenske muzičke scene. Za nju je znala i američka kraljica plesa, a potom je, još za vreme prve posete Beogradu, imala čast da s njom podeli ugodne trenutke. Iako različitih kultura i jezika, dvema damama svetskog glasa to nije bila ni najmanja prepreka.

I Sofka se kasnije prisećala svoje drage poznanice: "nisam je razumela, ali jesam osetila emociju i otkucaje njenog srca“. Te 1929. godine, Džozefin je sa Sofkom uživala i u ražnjićima i ćevapima – doduše, u Zagrebu umesto u Beogradu. Nekoliko godina kasnije, i Sofka se našla u publici koja Džozefin slušala u Parizu.

Američka diva joj se još više obradovala prilikom drugog susreta u Beogradu. Nakon četiri decenije i istog trena kad ju je videla, Džozefin je poletela Sofki u zagrljaj. U ruci je još držala buket karanfila koji su joj darovali obožavaoci. Sa suzama u očima, pružila ga je svojoj prijateljici Sofki rekavši "Vi ste mi najlepši poklon“.

Po trećem Džozefininom dolasku, ipak, propustile su da se sretnu. Dve godine kasnije, 1975., Džozefin je koncertom u Parizu proslavila 50 godina karijere. Iz prvih redova tad su je gledala najveća imena svetske muzičke scene: Lajza Mineli, Sofija Loren, Mik Džeger i Dajana Ros. Preminula je nekoliko dana kasnije, na pragu sedme decenije. Ispraćena je uz najviše vojne počasti, a od slavne Džozefin Bejker, pored velikih svetskih imena, oprostilo se i desetine hiljada stanovnika francuske prestonice.

*Naslovna foto: Gelderen, Hugo van / Anefo