FOTO MILE

Fotografske radnje Beograd

Adresa: Ustanička 67, Konjarnik
Beograd Telefon: 011/2450-863, 063/8991-991, 011/405-4691
E-mail: fotomile.com@gmail.com
Sajt: www.fotomile.net

4/ 5stars

Fotografska radnja “Foto Mile” je osnovana daleke 1946. godine. Osnivač i prvi vlasnik bio je Milan Jeremić, čuveni “Foto Mile”. Njegova ljubav i posvećenost fotografiji, dala je ogroman doprinos njenom razvoju na ovim prostorima.

Radnja se nalazila u ulici Ustaničkoj 85 u Beogradu. I danas se nalazi u istoj ulici ali sada na broju 67. Bila je u to vreme tehnički opremljena poput najboljih evropskih fotografskih radnji. Veoma brzo je izašla na dobar glas kako u Beogradu tako i šire. Za ondašnje mladence recimo, bila je stvar prestiža da njihovu svadbu fotografiše “Foto Mile”, a tako je i danas.

Milan Jeremić je rođen 1911. godine. u Bosni u mestu Gornja Tolisa. U Beograd prelazi 1922. godine i kao pitomac “Privrednika” sa 11 godina uči fotografski zanat kod Žike Stojanovića. Po završetku zanata radi izvesno vreme u istoj radnji a potom odlazi u banju Koviljaču. Tamo radi kod izvesnog fotografa Stevana Hadžića – “Foto Hadžić”. Potom se vraća u Beograd i radi kod Romana Uroševića – “Foto Urošević”. Posle rata radi kao fotograf u “Tanjugu” i “Studio Beograd” a 1952. konačno otvara svoju radnju koja evo postoji i danas.

Milan Jeremić je inače tadašnjoj Beogradskoj javnosti bio poznat još i kao strastveni fudbaler. U to vreme na stadionu “Sloboda” (današnji “Voždovac”), redovno su se igrale utakmice između “Debelih” i “Mršavih” i bile su prava atrakcija za Beograđane. Milan je igrao za tim “Debelih”.
U penziju odlazi 1968. godine. Radnju preuzima sin Vladimir Jeremić (rođen 1932. god.), koji je već od 1957. bio zaposlen u njoj.

Godine 1989. i on odlazi u penziju, a radnju preuzima njegov sin Aleksandar Jeremić (rođen 1959 god.), koji je pre toga radio u štampariji “Glas”. On je modernizovao radnju i uveo je u novu eru digitalne fotografije. Radnja je danas opremljena najsavremenijim mašinama za izradu fotografija “Frontera” 340, 375, 390 kao i vrhunskim foto aparatima i objektivima.

Visoki profesionalni standardi koje je postavio osnivač Milan Jeremić još 1952. godine, uvek su bili imperativ za nas, a tradicija koja traje više od 60 godina naš je ponos i obaveza.