Često se dešava da neopravdano zaboravimo ljude koji su najviše učinili za naš grad. O Vladi Iliću se govori kao o prvom modernom gradonačelniku Beograda i čoveku kome prestoničani mnogo duguju.

Detinjstvo i obrazovanje

Vlada Ilić je rođen u Vlasotincu 1882. godine i bio je najmlađi od šestorice sinova. Njegov otac, Kosta Ilić Mumdžija bio je najbogatiji Vlasotinčanin koji je svoje bogatsvo stekao pravljenjem sveća i sapuna, zatim trgovinom i zelenašenjem, a posle kupovinom turskih poseda. Vladin otac uložio je akumulirani kapital u tekstilnu industriju i osnovao prvu leskovačku štofaru. Uporedo sa širenjem kapitala, Kosta je svoje sinove slao u inostranstvo kao bi stekli obrazovanje za dalje razvijanje poslovanja.

Foto: Beogradske opštinske novine

Najobrazovaniji i najmlađi bio je Vlada Ilić, koji je prvo završio Trgovačku akademiju u Beču, a zatim Višu stručnu školu za tekstilnu industriju u nemačkom gradu Ahenu. Vlada po povratku iz Nemačke 1904. počinje da zastupa oca u štofari, a već naredne godine odlazi u Beograd, gde su otkupili fabriku štofa na Karaburmi. Bio je prvi tekstilni industrijalac iz tadašnje Srbije sa akademskim obrazovanjem. Govorio je francuski i nemački, a po nekim svedočenjima i engleski jezik.

Vlada se oženio Olgom Jovanović, unukom čuvenog vojvođanskog veleposednika Lazara Dunđerskog, čime je udružen kapital najbogatijih Južnosrbijanca i Vojvođanina.

Foto: Beogradske opštinske novine - Vlada Ilić polaže zakletvu prilikom proglašenja za predsednika Beogradske opštine

Gradonačelnik za uzor

Vlada Ilić je došao na mesto prvog čoveka naše prestonice 10. januara 1935. Za vreme njegovog mandata, ili tačnije do 13. septembra 1939. godine, Beograd je postao prava svetska metropola. Iako je Vlada ispoljio sve sposobnosti jednog industrijalca evropskog kalibra, za dolazak na mesto gradonačelnika nesumnjivo mu je pomoglo kumstvo sa kraljem Aleksandrom Karađorđevićem.

Foto: Beogradske opštinske novine - Gradska bolnica, zadužbina Nikole Spasića

Kako je došao na čelo Beograda u teškom, nemirnom i nestabilnom vremenu, Vlada Ilić je odmah prionuo na posao. Nemoguće je nabrojati sve što je u Beogradu urađeno, izgrađeno ili započeto u vreme Vlade Ilića – Vukov spomenik, staro Sajmište, zoološki vrt, desetak novih škola, Gradska poliklinika, Dezinfekcioni zavod, Gradska bolnica, Poliklinika za kožne i venerične bolesti, Dom dečje zaštite u Zvečanskoj i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj su samo od neki od dobro poznatih objekata za čiju izgradnju je ovaj čovek zaslužan, a koje i mi danas koristimo. Položen je i kamen temeljac za izgradnju hrama Svetog Save. Završen je Dom narodne skupštine i otvoren za javnost Muzej kneza Pavla (današnja rezidencija predsednika Srbije). Na početku mandata Vlade Ilića otvoren je most preko Dunava koji je spajao je Beograd i Pančevo. Krenula je sa radom prva tramvajska linija koja je Beograd spojila sa Zemunom i uputila prestoničane na drugu stranu reke.

Foto: Beogradske opštinske novine - Otvaranje Mosta Kralja Petra II, koji se nalazio na mestu današnjeg "Pančevca"

Možda je jedan od najznačajnijih projekata koji su realizovani u nepunih pet godina mandata Vlade Ilića otvaranje Beogradskog sajma, simbola ekonomskog uspona prestonice u međuratnom periodu. Prvi beogradski sajam je održan pre tačno 80 godina, od 11. do 21. septembra 1937. godine i tokom naredne dve godine tu su se odigrale velike međunarodne manifestacije. Osim redovnih jesenjih i prolećnih sajmova, održan je prvi salon automobila kao i vazduhoplovna izložba.

Ratne godine

U burnim godinama pred Drugi svetski rat i u toku njega, Vladino ime se pominje u presudnim trenucima opstanka nacije. Knez Pavle se savetovao sa njim oko svih važnih političkih odluka, a krajem 1938. nemački poslanik u Beogradu, Viktor Heren, Ilića je predlagao za presednika Vlade.

Međutim, nakon početka Drugog svetskog rata, Vlada ilić je odlučio da se povuče sa funkcije gradonačelnika Beograda i nastavi sa industrijskim radom u svojim fabrikama.

Foto: Beogradske opštinske novine - Bio je jedan od prvih donatora Beogradskog zoološkog vrta

Progon i zarobljeništvo

Posle rata, Vlada Ilić je uhapšen i osuđen na kaznu zatvora od deset godina i na konfiskaciju celokupne imovine. Glavna krivica Vlade Ilića, kako se navodi u presudi, bila je ta što su njegove fabrike radile tokom rata i na taj način "jačale ratni potencijal okupatora". Narednih sedam godina, ovaj veliki čovek je proveo u zatvoru u Sremskoj Mitrovici kao žrtva komunističkog terora. Čistio je beogradske ulice, a od pogubljenja ga je lično spasao Vinston Čerčil koji je intervenisao kod Josipa Broza Tita.

 Foto:  Beogradske opštinske novine - Gradski dom dečje zaštite

Bivši gradonačelnik je pušten iz zatvora krajem 1951. godine, ali nije stigao da uživa u slobodi. Ubrzo je doživeo šlog i umro u potkrovlju kuće svog rođaka, 1952. godine u najvećoj bedi, noseći žig narodnog neprijatelja. Siromašnog i zaboravljenog, sahranili su ga nekadašnji radnici, isti oni koji su mu donosili pakete u zatvor. Supruga Olga je te godine preživela prodajući nakit, ali i zahvaljujući dobrim ljudima koji su joj poklanjali hranu na pijaci kada bi je prepoznali.

Okružni sud u Beogradu je februara 2009. usvojio zahtev za rehabilitaciju Vlade Ilića i ništavnom proglasio presudu Vojnog suda iz 1946. godine. U obrazloženju piše da je Ilić "morao da bude proglašen narodnim neprijateljem da bi ta osuda bila osnov i opravdanje za državu, da preuzme njegovo bogatstvo".

Foto: Beogradske opštinske novine - Otvaranje Prvog međunarodnog sajma automobila 1938. 

Vlada Ilić nije usamljen primer velikog čoveka koji je svoj život završio u bedi i siromaštvu, a priznanje za svoja dela dobio tek mnogo godina posle svoje smrti. Na nama je da širom otvorimo oči i na vreme obratimo pažnju na ljude koji danas žive i rade i da prepoznamo prave vrednosti. Samo od nas zavisi sadašnjost i sada se pišu neke nove stranice istorije. Ne smemo bežati od odgovornosti koju imamo prema budućim generacijama, nego im pokazati da nas je istorija nečemu naučila.