Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL

EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL

ORL - uho, grlo, nos Beograd

Radno vreme

Ponedeljak 09:00 - 19:00
Utorak 09:00 - 19:00
Sreda 09:00 - 19:00
Četvrtak 09:00 - 19:00
Petak 09:00 - 19:00
Subota 09:00 - 14:00
Nedelja ne radimo

GSP

  • Autobus: 77, 79
  • Trolejbus: 28, 40

Dodatne Lokacije

Korisne informacije


Eurosleep - Specijalistička ordniacija - UHO, GRLO, NOS

CENTAR ZA HRKANJE

EUROSLEEP je specijalizovana ustanova za kompletno (funkcionalno) ispitivanje, dijagnostiku, konzervativno i hirurško lečenje otorinolaringo-loških  (ORL) oboljenja

Jedan od problema o kojem se nerado, retko i malo razgovara izvan stručnih krugova, a koji se takođe sa uspehom otklanja u ovoj ustanovi internacionalnog karaktera, jeste i ronhopatija, odnosno hrkanje sa pauzama u disanju koje dovodi do smanjene koncentracije kiseonika u krvi, izaziva pojavu kratkih perioda buđenja čime se remeti san, a sve to uzrokuje dnevnu pospanost i hronični, iscrpljujući zamor.

Dr Nada Novović - Otorinolaringolog

DIJAGNOSTIKA

    Pregled specijaliste
    Pregled profesora
    Kontrolni pregled profesora
    Kontrolni pregled
    Tonalna audiometrija
    Timpanometrija
    Rinomanometrija
    Vestibulometrija-kalorični test
    UZ sinusa - slika A, B
    Prick inhalacioni alergijski testovi
    Ispiranje jednog uva
    Aplikacija leka u uvo
    Tamponada nosa - prednja
    Tamponada nosa - zadnja
    Bris nosa         
    Bris guše      
    Bris uha
    AGR test, nivo dijagnostika  sa registracijom poremećaja disanja u snu (sa prenoćištem u Centru)  

KONZERVATIVNO LEČENJE

    Ordiniranje slušnih aparata
    Kućna  poseta  lekara   specijaliste
    Kućna poseta  medicinskog tehničara   
    Usluge:
      - Injekcije
      - Precovanje
      - Infuziona terapija  
      - Laboratorijske analize
    Inhalacije    
    CPAP aparat

HIRURŠKO  LEČENJE

    Uvo
     - Manje hirurške  intervencije
     - Ambulantno ( jedno uvo)
    Nos
     - Conhaplastika nosnih školjki – lokalna anestezija
     - Koblator sistemom
    Grlo
     - CAUP-(operacija hrkanja)
     - Uvulopalatoplastica KOBLATOR sistemom

HRKANJE
Simptomi i posledice koji su vezani za hrkanje i prekide disanja u toku sna, pretežno su odraz njihove hronične, jake i dugotrajne forme.

Međutim, hrkanje ne predstavlja samo problem onoga ko sluša hrkača, već ostavlja ozbiljne posledice po njegovo zdravlje. Ono što pacijente i lekare najviše brine jesu štetne posledice koje prekidi disanja tokom sna ostavljaju na druge organe i sisteme, opštu kondiciju, psihičku stabilnost i mentalnu aktivnost hrkača.

Hronični hrkači malo vremena provode u dubokom snu koji je neophodan za odmor celog organizma, pa je dnevna pospanost vodeći simptom kod njih.

Norveški profesor dr Magne Tvinnereim naveo je simtome i moguće posledice koje su studijom uočene kod hroničnih hrkača: stalni osećaj premorenosti, loša koncentracija, nervoza, glavobolja, usporenost, depresija, seksualne teškoće, sklonost ka gojenju i mnoge druge. Sve su to razlozi zbog čega se u svetu hrkanju poklanja velika pažnja i stalno se traže nove metode za trajno i nepovratno uklanjanje ove, za organizam, veoma štetne pojave.

Hrkanju je zauvek odzvonilo
Kod nas se sada primenjuje sasvim nova operativna tehnika kojom se zauvek otklanja hrkanje. Reč je o KOBLATOR - Plazma sistemu, aparatu najnovije generacije, koji se primenjuje u svim EUROSLEEP klinikama.

Kliničko lečenje
Koblator plazma operativni sistem pokrenut je u Americi, a EUROSLEEP klinike u Norveškoj, Španiji, Italiji i Velikoj Britaniji, prve su u Evropi primenile ovaj način lečenja hrkanja. Ova operativna metoda je beskrvna i bezbolna i posle nekoliko časova provedenih u EUROSLEEP klinici pacijent je sposoban da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.

Koblator prevazilazi lasersku tehnologiju
Metoda se koristi za definitivno rešavanje problema zapušenog nosa kod alergijskih i nealergijskih hroničnih rinitisa. FESS - operacija sinusa najsavremenijom metodom je endoskopska hirurška metoda kojom se bez skalpela, reza i šivenja leče patološke promene u sinusnim prostorima (hronične upale, polipi nosa i sinusi). Ova je metoda odavno prihvaćena u svetu, a sada se primenjuje i kod nas, u EUROSLEEP centru. Njome se rešava problem sa sinusima bez destrukcije koštanih struktura sinusa, bez otoka i podliva i što je najvažnije, bez BOLOVA.

HRKANJE i SLEEPAPNEA U DECE
Hrkanje i noćna opstruktivna apnea nisu svojstveni samo  odraslim i starijim osobama, već  se u određenom procentu susreću u dece školskog i predškolskog uzrasta. Ronhopatija se kod odraslih smatra uobičajenom, a kod dece nenormalnom pojavom, te izaziva zabrinutost roditelja koji traže pomoć i savet lekara.

Hrkanje u dece najčešće je uzrokovano uvećanim krajnicima, naročito trećim, koji je smešten u gornjem spratu ždrela, te ometa normalno disanje i uzrokuje hrkanje i apneje. Hrkanje u dece uglavnom počinje čim dete utone u san, različitog je intenziteta i isprekidano sa povremenim apnea epizodama. Kratkotrajni prestanak disanja u toku spavanja uzrokuje veliku zabrinutost kod roditelja, koji često dežuraju u toku noći pored deteta, plašeći se da će se dete ugušiti u snu.

Drugi, danas dosta čest etiološki faktor vezan za nastanak ove pojave je prisustvo alergije  sluznice nosa, koja se sve više susreće u dečijoj populaciji. Tegobe  s tim u vezi, mogu biti sezonskog (proleće-jesen) ili stalnog karaktera. Loše disanje kroz nos u dece, uzrokovano  devijacijom nosne pregrade ili polipima nosa i sinusnih prostora, takođe je odgovorno za nastanak  hrkanja  i prekida disanja u snu u dečijoj populaciji. Anatomsko -morfološki faktori (makroglosija-prevelik jezik ili retrognatija-pomerena donja vilica unazad) su ponekad odgovorni za  nastanak hrkanja u dece.

Ono što više brine roditelje, a i lekare, je odraz ovih pojava na sveukupno zdravlje deteta,posebno ako traju više godina.

Deca  koja pate zbog problema hrkanja i apneje često imaju i poremećaje u dnevnom ponašanju.na časovima u školi su pospana i dekoncentrisana. Učestalost noćnog mokrenja je kod njih daleko prisutnija, nego kod zdravih. Anoreksija, neuroza, nemiran san, sisanje palca i grickanje noktiju često su propratne, veoma neprijatne pojave u dece sa izraženim problemom hrkanja. Rešavanjem problema hrkanja i apneje tegobe obično nestaju.

Kardiološkim pregledom ovih pacijenata u oko 4% slučajeva nađene su promene na EKG-u i srcu,koje su direktan odraz višegodišnjeg uticaja  apneje i hrkanja  na ovaj vitalni organ.

Komletan  pregled ORL specijaliste nepogrešivo ukazuje na  uzrok hrkanja u dece. Nisu potrebna nikakva dodatna ispitivanja, jer su nevedeni etiološki faktori, pri pregledu, lekaru jasni i vidljivi.

Svako dete koje  hronično hrče, sa periodima prekida disanja u snu, treba detaljno pregledati i ukloniti mu uzrok hrkanja. U nekim zemljama radi se testiranje ovakvih malih pacijenata u snu, ispituje se uzrok hrkanja i dobijaju nalazi o štetnom dejstvu ovih pojava na druge organe i sisteme.

Terapija hrkanja kod dece podrazumeva hirurško lečenje uzroka.

Najčešće primenjivana  metoda  je hirurško odstranjenje sva tri krajnika, koji su u najvećem procentu i uzrok problemu.

Najsavremenija metoda je Koblator plazma hirurgija, kojom se bez krvavljenja, odstrane sva tri  krajnika. Nakon ove intervencije bol je, u odnosu na klasičnu hirurgiju, sveden na minimum.Postoperativni oporavak je znatno brži, a pacijent može nekoliko sati nakon intervencije  normalno da jede i pije.

Našim pacijentima poslednjih nekoliko godina pružena je mogućnost da budu i u Srbiji  operisani  ovom tehnikom.

SKRINING SLUHA - Da li moja beba čuje?

Koliki je broj  beba sa oštećenjem sluha?
Teška oštećenja sluha sreću se kod 1-3 na 1000 rođenih beba, što čini oštećenje sluha jednim od češćih urođenih defekata.

Zašto testiramo bebe?
Cilj testiranja je da se nagluvost i gluvoća otkriju što ranije, da bi se detetu adekvatnom i pravovremenom rehabilitacijom omogućio razvoj govora, jezika  a samim tim intelektualni, emocionalni i socijalni razvoj. Nedostatak govora je kasni znak nagluvosti. U našoj sredini prosek otkrivanja nagluvosti je 18 meseci, a habilitaciju/rehabilitaciju bi trebalo započeti već od šestog meseca.

Kako i kada radimo skrining sluha?
Skrining sluha je nepohodno uraditi svim bebema što ranije po rođenju. Idealno bi bilo do mesec dana. Skrining  na oštećenja sluha je  obavezan, naročito kod beba kod kojih postoji neki od faktora rizika za oštećenje sluha (mali Apgar skor-ocena koju beba dobija na rodjenju, telesna težina na rođenju manja od 1500 gr. podaci da u porodici ima nagluvih ili gluvi, urodjene anomalije, nedostatak kiseonika prilikom porođaja, primanje lekova koji mogu oštetiti sluh-gentamicin, virusne intrauterine infekcije u prvom tromesečju, mehanička ventilacija 5 dana i duže). Ispitivanje traje samo nekoliko sekundi i izvodi se dok beba spava. Kroz malu mekanu slušalicu koja se postavlja u bebino uvo (spoljašnji slušni hodnik), pušta se tihi ton, na koji se dobija odgovor koji se automatski registruje u vidu otoakustičkih emisija. Ukoliko je beba prošla test ranog otkrivanja oštećenja sluha odnosno neonatalnog skrininga to znači da je njen sluh uredan. Bebe koje ne prođu prvi test potrebno je sledećeg ili nekog drugog dana ponovo ispitati da se potvrdi ili isključi sumnja na oštećenje.

SMEJ SE i CEO SVET ĆE SE SMEJATI SA TOBOM, HRČI i SPAVAĆEŠ SAM

Simptomi i posledice koji su vezani za hrkanje i prekide disanja u snu pretežno su odraz njihove hronične, dugotrajne i jake forme. Naglašeniji, intezivniji, češći i opasniji su kod sindroma noćnog gušenja nego kod običnog hrkanja.

Ono što više brine pacijente i lekare, to su posledice koje ostavljaju hronično hrkanje i prekidi disanja na druge organe i sisteme, opštu kondiciju, psihičku stabilnost i mentalnu aktivnost. Hronični hrkači obično provode malo od svojih noćnih sati u fazi dubokog sna   koji je neophodan za dobar odmor, te je i dnevna pospanost vodeći simptom kod njih.

Nemački Prof.dr K.Ruhle naveo je simptome i moguće posledice uočene kod hroničnih hrkača: stalni osećaj premorenosti, dnevnapospanost, smetnje koncentracije, nervoza, glavobolja, usporenost, depresija, seksualne poteškoće, sklonost gojenju itd.

To su razlozi zbog kojih se u svetu pridaje veliki značaj problemu hrkanja.

Primenom potpuno nove operativne tehnike Koblator plazma sistema, aparata najnovije generacije, napokon se i u nas nudi mogućnost pacijentima da se oslobode ovih problema i poboljšaju kvalitet života.

Koblator plazma  operativni sistem pokrenut je u Americi a Skandinavija je prva prihvatila EUROSLEEP koncept lečenja.Idejni tvorac koncepta je Prof. dr med.sci. Magne Tvinerreim iz Bergena u Norveškoj. Kasnije je EUROSLEEP lanac Klinika raširen u Španiji, Italiji, Velikoj Britaniji.

Ova operativna metoda je beskrvna, bezbolna i posle nekoliko časova provedenih u centru pacijent  je sposoban za redovne aktivnosti.

Naša iskustva govore da najčešću prepreku disanju stvara meko nepce koje je po pravilu  meko, mlitavo spušteno, sa produženom resicom i eventualno zadebljalim korenom jezika. Kada osoba legne, nepce se preklopi, prostor za disanje svodi se na pukotinu i dok vazduh struji nepce titra i proizvodi neprijatan zvuk hrkanja. Ovom neinvazivnom hirurškom metodom meko nepce se podiže i učvršćuje i na taj način se otvara prostor za disanje.

Laserom se ovaj postupak ne može korektno uraditi iz razloga što on razvija temperaturu do 300 stepeni, prži i destruira tkivo, za razliku od koblatora kod kojeg je radna temperatura između 50-85 stepeni. Uz pomoć energije aparata, fiziološki rastvor, koji služi kao medijum, pretvara se  u plazmu a ona pomaže da se tkivo razdvaja na molekularnom nivou. Stoga nema oštećenja okolnog tkiva, nema krvavljenja i nema intenzivnog postoperativnog bola.

Izvanredni rezultati postignuti su KONHAPLASTIKOM - KOBLATOR plazma sistemom kod pacijenata sa hroničnom zapušenim nosem, sa ili bez alergijske osnove ..

Ovaj postupak u većini Evropskih zemalja preuzima primat nad klasičnom hirurgijom  krajnika.

U te svrhe koristi se KOBLATOR II, namenski napravljen samo za ovaj tip intervencije - objašnjava Dr N.Novović, otorinolaringolog, koja je visokospecijalizovanim monitoringom u dijagnostici i lečenju hrkanja ovladala boraveći na usavršavanju U EUROSLEEP Klinikama u Oslu, Vosu, Bergenu (Norveška) i Blackburn-u (Vel.Britanija).

Svaki pacijent u EUROSLEEP Centru se, nakon detaljnog ORL pregleda uz obavezan endoskopski pregled, upućuje na AGR test (Apneagrafija). Na osnovu testa, a uz pomoć izvanrednog softvera, dobijaju se izuzetno precizni podaci o tome  gde se nalazi  prepreka za disanje koja izaziva hrkanje. Ako su prekidi disanja u donjim disajnim putevima koji ne mogu hirurški da se leče, doktorka preporučuje CPAP aparat.

On prati nivo i pritisak kiseonika i konstantno doprema dovoljne količine i drži disajni put otvorenim te se hrkanje eliminiše.

S obzirom da većina pacijenata uz opisani problem imaju propratne probleme sa srcem i povišenim krvnim pritiskom, često se uz korišćenje CPAP aparat visok krvni pritisak dovodi na normalne vrednosti.

Radno vreme:
- ponedeljak-petak: 09-19h
- subota: 09-14h

Foto

EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd
EUROSLEEP SPECIJALISTIČKA ORDINACIJA ZA ORL ORL - uho, grlo, nos Beograd