Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič
TAI CHI KLUB HUA KANG

TAI CHI KLUB HUA KANG

Rekreacioni centri Beograd

Radno vreme

Ponedeljak 09:00 - 19:00
Utorak 09:00 - 19:00
Sreda 09:00 - 19:00
Četvrtak 09:00 - 19:00
Petak 09:00 - 19:00
Subota ne radimo
Nedelja ne radimo

GSP

  • Autobus: 52, 53, 56

Dodatne Lokacije

Korisne informacijeTai chi chuan i Qi gong – veštine za ceo život.

Izvorno znanje Tai chi chuana nikad nije bilo bliže niti povoljnije. I to uz tromesečni popust od 30%!

Po školi Grandmastera Chen Xiaowanga, u klubu Hua Kang u Beogradu se vežba tradicionalna kineska veština kako se prenosi u kolevci Tai chi chuana – u Chen selu.  Osim što olobađa stresa, psihifizičkog zamora, razvija  unutrašnju snagu, volju i izdržljivost.  Revitalizuje telo i duh. Ali! Taijiquan nije fiskultura za stare i bolesne!

Taijiquan vodi u bit života: negovanje i vladanje životnom energijom- chi.  Veština nije uzalud čuvana kao tajna još od drevnih učitelja. Formule za isceljivanje i dugovečnost, direktni odnos sa silom koja prožima Univerzum, stari (a ni današnji) majstori  ne prenose.  

Taijiquan je nastao  pre nekoliko stotina godina u Kini kao borilačka veština. Kako je nastajao u manastirima,  duboka usmerenost ka sebi darivala je miran duh monasima koji su  pronalazili  najprirodnije  i najzdravije načine jačanja i treniranja tela, ali i duha.

Međutim svrha vežbanja tai chia danas prerasta iz borbe sa drugim čovekom u borbu sa samim sobom. U borbu za sticanje discipline, upornosti, istrajnosti. U borbu za svoje zdravlje i dugovečnost, za zdravo telo i zdrav duh. Uči nas strpljenju, samodisciplini i ono što je najvažnije, da ovladamo sobom: da pretvorimo vlastito nestrpljenje u strpljenje, aroganciju u toleranciju - uči nas da budemo mudri i jasni.

Taijiquan I Qi gong su holističke metode koje se primenjuju kao deo  integrativne  medicine,  (sportska) borilačka veština i životna filozofija. Objedinjuje  različite fizičke,  duhovne tehnike i filozofske pristupe.

Zvanično su najefikasnije metode za otklanjanje stresa, mentalne napetosti, prevazilaženje negativnih emocija i stanja, nedostatka osećanja sreće i životne radosti, odvojenosti od okruženja, sebe, od Boga.  Praktikovanje ovih veština jača vitalnost, koncentraciju, imunološki sistem, unutrašnju energiju, snagu i volju. Smanjuje probleme košno-mišićog sistema, donosi sklad na fizičkom, mentalnom, I duhovnom nivou.

Pokreti  tela, svesno stanje uma i disanje - osnovni metabolički proces, odgovarajućim tehnikama preobraćaju se u moćne terapije – Taijiquan I Qi gong. Umesto da se energija isprazni ili da se izgubi, ona se zadržava u telu i postaje pozitivna, kreativna energija i vitalnost.

Pokreti  Taijiquana blago i neagresivno angažuju sve mišiće, istežu i uvrću pojedine mišićne grupe,  «podmazuju», razgibavaju  i učvršćuju tetive, ligamente i zglobove. Povećava  se gipkos tela, fizička kondicija, ali i unutrašnja snaga, volja i izdržljivost.  Mirno i duboko disanje, usporeni pokreti i miran um vodi u duboko opuštanje, a to oslobađa u stres zarobljenu vitalnu  energiju. Čim se energetski ujednači  praktikant uspostavlja  psihičku harmoniju povećava se pribranost, tolerancija, druželjubivost. Revitalizuju se ne samo fizički, već i psihički kvaliteti: bistar duh, brže prilagođavanje, aktivna adaptacija životnim i radnim uslovima. Povećava se  mentalna sposobnost, moć koncentracije, koordinacija i memorija. Taijiquan postaje  izvor života, zdravlja  vitalnosti  i dugovečnosti.

 Zdravstveno-energetska vrednost Tai chi chuana i Qi gonga ne leži u samim  pokretima, u naučiti niz od 10, ili 108 pokreta, već u umeću akumuliranja životne energije.  Pravilna apsorpcija, transformacija i cirkulacija energije Zemlje i Kosmosa  je izvor života. Pokret u Taijiquanu je način da tok energije sprovedemo kroz mišiće, um, emocije i duh. To je sprovođenje duhovnosti kroz mišiće. Zbog toga ga često nazivaju meditacijom u pokretu.

Svakodnevno praktikovanje ne oduzima više od 15-20 min. Ne traži poseban prostor i opremu,  posebne fizičke predispozicije, mišićnu snagu, kondiciju, pa samim tim, vežbač nije ograničen svojim sposobnostima, godinama, ili zdravstvenim stanjem.

Tai đi ćuan danas praktikuje oko 20% svetske populacije, što ga dovodi u red najpopularnijih vežbi na svetu. Nagla popularnost proizilazi iz pozitvnih efekata koje se postižu praktikovanjem ove drevne veštine.

Mi Vam prvi I jedini  u Srbiji nudimo Taijiquan za decu!

Imamo program za decu od 5 7 i od 7 - 12 godina.

Deca se kroz igru i zabavu, uvode u tajne drevnih kineskih majstora. Kroz imitaciju, imaginaciju i vizualizaciju,  kroz razvijanje mašte,  uvode se  u  mudrosti koja se hiljadama godina usavršavala i koju su dvadeset, trideset generacija prenosila sa oca na sina i koja se i dalje prenose.

Iskustvo toliko generacija u prvi plan stavlja mentalni i psihički razvoj dece, ali radeći i na fizičkom aspektu, povećanju motorike, kondicije, snage, izdržljivosti,  kroz  igru i zabavu naučiće da budu disciplinovani, skoncentrisani, svesni svog tela i svojih postupaka. Kako se pokreti  izvode veoma usporeno i sa kontrolom, svesno, intenzivno razvija i intelektualne sposobnosti dece. Intelektualne mogućnosti dece direktno zavise od broja sinapsi koje dete stvara. Izvođenjem svesnih I koordiniranih pokreta, ketanjem, okretanjem, skakanjem se aktivira mozak. Svaka koordinacija razvija nove sinapse, što podjednako utiče na motorički I kognitivni razvoj deteta!

Pomozite svojoj deci da kroz vežbanje Tai chi chuana I Qi gonga razvijaju snalažljivost, pažnju, koncentraciju, sposobnost posmatranja, sagledavanja i zaključivanja. Da ubrzaju svoj razvoj, da se socijalizuju, razvijaju samostalnost, odgovornost, da postave socialno emotivne i moralne odnose. Postupno sticanje tih kvaliteta podstiče razvoj samopouzdanja i samopoštovanja.

Klub ''Hua Kang'' je osnovan 2000.god. Trenutno ima oko 40 vežbača između 14 i 65 godina. Među njima ima sportista koji se takmiče i osvajaju medalje i u međunarodnoj konkurenciji, ali ima i rekreativaca pa i onih koji kroz Taiđi traže svoj put do zdravlja, vitalnosti i dugovečnosti kao i sklada sa zakonima i energijama Univerzuma. Do sada su članovi kluba na evropskim šampionatima osvojili ukupno 6 zlatnih, 10 sebrnih i 13 bronzanih medalja za Taijiquan.

Osnivač, predsednik i trener Kluba je  Djendji Samardžija (www.djendjisamardzija.com ).Taijiquan praktikuje od 1989.Učenik je najpoznatijih svetskih majstora. Od  Wang Zeng Xianga i Yang Jwing Minga, preko Dana Docherty-a do Grandmastera Chen Xiaowanga. Svi oni imaju i svoje metode praktikovanja Qi gonga, ali ovu veštinu usavršava i kod svetski poznatog majstora Mantak Čia.

Treninzi se održavaju u Lazarevićevoj 4 (kod hotela Excelzior) I u Zorana Đinđića 64 (pored B92) u mesnoj zajednici Dunavski kej.

E-mail:
huakang@eunet.rs 
djendji@eunet.rs

 

Foto

TAI CHI KLUB HUA KANG Rekreacioni centri Beograd
TAI CHI KLUB HUA KANG Rekreacioni centri Beograd
TAI CHI KLUB HUA KANG Rekreacioni centri Beograd