Baš tu na samom rubu beogradskog Trga Republike nalazi se čuveni bioskop "Balkan". U ovom zdanju mnogi su pogledali svoj prvi film na velikom ekranu, uživali u koncertima, izlazili na romantične sastanke i otkrivali šta znači kulturna elita.

Tako voljen, pa zapušten, bioskop "Balkan", koji je 1984. godine zaštićen kao spomenik kulture, danas doživljava svoj novi procvat u obnovljenom ruhu.

Od hotela do opere

Onomad s početka 19. veka, na ćošku Braće Jugovića i Bulevara despota Stefana nalazio se turski han u koji su svakodnevno navraćali putnici namernici. Međutim, kamenje vremena se okrenulo. Osmanlije su počele da napuštaju Beograd pa je i nekadašnji han promenio vlasnike. Na njegovom mestu, u periodu od 1860. do 1875. godine, Janja i Đorđe Pašona, Cincari koji su iz Makedonije došli u srpsku prestonicu, podigoše svoju gostionicu i nadenuše joj ime "Bulevar".

Međutim, godine su prolazile, posao se razvijao te je gostionica postala hotel i nadogradnjom dobila veliku salu za zabave, proslave i svadbe, ali i jedan sprat ispunjen sobama za konačište. 

Avaj. Svaki posao ima uspone i padove. Tako se i braći Pašona dogodilo da zapadnu u ozbiljne dugove. Spas su potražili kod čuvenog beogradskog trgovca Tome Vanđele. Pozajmili su novac, a kao garanciju položiše ono najvrednije što su imali – hotel "Bulevar". Istorija beleži da pozajmljeno nisu uspeli da vrate i da je objekat promenio vlasnika.

Pod novim menadžmentom, na prelazu s 19. na 20. vek ovaj objekat je pretvoren u pravi sabirni centar umetnika u koji su dolazili najpoznatiji muzičari, slikari, glumci...

U hotelu "Bulevar" prvi igrani nemi film bio je prikazan 1899. godine, a već 1909. na ovom mestu odigrana je prva opera u Beogradu, nakon čega i zdanje menja naziv u hotel "Opera".

 Foto: Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", screenhsot / "Pravda", 1921. 

Balkan u centru Beograda

Od 1912. zgrada postaje poznata po stalnim filmskim projekcijama u "Grand bioskopu porodice Gomon u hotelu Opera". U ondašnje vreme gotovo da nije bilo ljubitelja 7. umetnosti koji nije zakoračio u ovaj bioskop koji je i svojom pojavom sa lampionima, velikim lusterima i ogledalima, predstavljao umetničko delo.

Između dva svetska rata objekat je dograđivan, a 1928. menja i ime u hotel "Balkan". Po završetku Drugog svetskog rata usledilo je novo preuređenje prostora koji je transformisan u bioskop "Balkan".

U narednim dekadama bioskop "Balkan" bio je omiljeno mesto kako filmofila, tako i ljubitelja muzike i koncerata koji su uživali u bezbrojnim satima zabave sve to 2010. godine kada je "Balkan" zatvoren zbog renoviranja.

Ono je započelo tek četiri godine kasnije, zatim je zaustavljeno i sudbina bioskopa "Balkan" godinama je bila neizvesna. Zapravo nije se znalo šta će se dogoditi sve dok objekat nije prešao u ruke Saše Marčete koji ga je otkupio kako bi mu vratio stari sjaj i u njemu obnovio ga kao kulturni centar.