Pored opštepoznatog FEST-a i Martovskog festivala dokumentarnog filma, u Beogradu se održavaju i festivali koji će vas odvesti na druge krajeve sveta, neki pod vodu, a neki i u svetove fantastike i fantazije...

Međunarodni festival podvodnog filma

Organizator ovog festivala je Klub podvodnih aktivnosti Beograd. Održava se svake godine, u polovinom decembra, prvobitno u dvoranama Doma omladine Beograda, a potom u dvorani Muzeja Kinoteke. Ovaj festival autorskog filma prvi put je održan 1997. godine, a podršku je dobio i od Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Zahvaljujući velikoj zainteresovanosti posetilaca, ovaj festival koji se održava već 22 godine za redom, postao je značajna odrednica beogradske kulturne, ali i obrazovne scene. Pored glavnog programa, festivale prate i mnogi dodatnim programi, kao što su izložba podvodne fotografije, izložba studentskih postera i konkurs dečijih crteža. U glavnom programu prikazuju se filmovi koji su edukativnog karaktera sa ciljem da doprinesu razvijanju ekološke svesti i širenju znanja o potrebi zaštite životne sredine.

Svi ljubitelji mora, reka i jezera, imaće priliku da od 14. do 16. decembra zarone u plavetnilo u dvorani Muzeja Kinoteke, u Kosovskoj 11. 

Evropski festival animiranog filma – Balkanima

Festival je nastao 2004. godine u Domu kulture Studentski grad. Inicijator osnivanja festivala bio je profesora Nikole Majdaka, jedan od pionira srpske animacije. Glavna zamisao festivala je promovisanje i prezentovanje evropskog autorskog, umetničkog i studentskog kratkometražnog filma. Kako navode organizatori, animacija je danas sveprisutna pojava, ne samo kao deo filmske umetnosti i industrije, već i u sferi televizijskih i internet medija. Jedna od zanimljivosti je i da festival ima odvojenu kategoriju animiranih filmova namenjenih deci.

Festival Balkanima je vremenom dobio podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Pored filmova iz glavnog i studentskog takičarskog programa, u okviru revijalnog programa možete pogledati i filmove koji su nosioci nagrada na najvećim svetskim festivalima, kao i video spotove iz raznih zemalja uz muziku i druženje.  Pored ovoga, svake godine se prikazuje i poseban program posećen dobitnicima dobitnika priznanja za sveukupno stvaralaštvo u oblasti animacije na području jugoistočne Evrope.

Festival srpskog filma fantastike – FSFF

Festival srpskog filma fantastike, osnovan u januaru 2006. godine od strane udruženja "Mladi kadrovi". Ovo je i prvi filmski festival u Srbiji  i regionu koji se je posvećen isključivio filmskom stvaralaštvo u oblasti fantastike, naučne fantastike i horora. Program festivala obuhvata filmove iz domaće i strane produkcije, koji se takmiče za nagradu sugestivnog naziva - Koskar, u sedam kategorija. 

U pratećem programu, pored izložbe vizuelnih instalacija, ljubitelji fantastike i horora mogu da učestvuju u tradicionalnoj Zombi šetnji. Za razliku od samog festivala, na kome je ulaz slobodan, zainteresovani za Zombi šetnju plaćaju ulaznice, čiji je prihod namenjen u humanitarne svrhe. Svi učesnici ove neobične šetnje su kostimirani, a u izradi zastrašujućih maski pomažu im domaći i strani stručnjaci iz oblasti specijalnih efekata.

Između redovnih godišnjih izdanja u Beogradu, FSFF se nalazi na stalnoj turneji po Srbiji i zemljama u okruženju. 

Međunarodni festival etnološkog filma

Međunarodni festival etnološkog filma održava se od 1992. godine u organizaciji Etnografskog muzeja. Festival je osnovan sa ciljem da se stručnjaci motivišu i ohrabre na nove istraživačke i kreativne pristupe u etnografskom filmu, te da se publici pruži prilika da se upozna sa bogatstvom lokalnih kulturnih tradicija. Ovaj festival je u prethodne dve i po decenije postojanja prikupio video-arhivu od preko 1200 filmova iz 80 zemalja sveta. 

Festival svedoči o neumitnim procesima promena u poimanju i kreiranju etnološkog filma: od etnografskih beleški, ritualizacija tradicionalnih zajednica do današnjeg, prevashodno civilizacijskog poimanja sveta, zajednica i čoveka u njima.

Međunarodni dečiji filmski festival

Ovaj festival namenjen najmlađim sugrađanima, osnovan je sa idejom da se u okviru raznovrsnog programa prikazuju najkvalitetnija filmska ostvarenja koja nam dolaze iz celog sveta.  Prvi festival održan je 2004. godine, a svake godine se održava u sve većem broju bioskopskih sala. Pored animiranih i igranih filmova, predškolci i školarci mogu da učestvuju u radu kreativnih radionica, pogledaju poneku predstavu, prezentaciju ili učestvuju na maskenbalu. Ovo je i jedna od retkih dečijih manifestacija koje pruža priliku mališanima da se upoznaju sa dokumentarnim filmovima, naravno, prilagođenim njihovom uzrastu, a organizatori se trude da većina programa bude sinhronizovana na srpski jezik. 

Pored Beograda, ovaj festival se održava i u drugim gradovima u Srbiji i Crnoj Gori. 

Filmski festival Slobodna zona

Festival Slobodna zona je festival filmova koji se bave savremenim društvenim temama i problemima u Srbiji, okruženju i svetu. Cilj festivala je da se pruži novi, angažovani pogled na svet, koji ne možemo videti u holivudskim ostvarenjima i tradicionalnim medijima.  

Festival je osnovan 2005. godine a ideja je da se "kroz popularizaciju kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu". Proteklih godina, festival je održavan u Centru Sava, da bi se vremenom proširio na Dom omladine Beograda, Dvoranu sindikata (Kombank Dvorana), Kulturni centar Studentski grad, Muzej kinoteke, KC Kolarac i druge sale koje svake godine ugoste nekoliko hiljada posetilaca. 

 

Osim ovih filmskih festivala sa drugom tradicijom, postoje i mnogi drugi koji se ne održavaju svake godine, ali su svakako vredni pomena. Ipak, nemoguće je nabrojati sve. Oni koji se ističu poslednjih godina su Festival alternativnih i eksperimentalnih filmova novih medija, Međunarodni festival Queer filma Merlinka - posvećen kratkim, igranim i dokumentarnim LGBT filmovima, koji se održava svakog decembra, Festival Play UK posvećen britanskom filmu, i mnogi, mnogi drugi.