Igračke za decu stare su koliko i sama ljudska civilizacija. Od lutkica napravljenih od kamena i grančica do robota, dronova i interaktivnih lutaka, mamile su osmeh na lice generacijama i generacijama deca. Verovatno ste se i sami nekada zapitali kako su te stare igračke izgledale, a danas vas vodimo na kratko putovanje po skrivenim beogradskim ćoškovima u kojima se kriju mekane plišane zeke i pištave gumene igračke iz vašeg i našeg detinjstva. 

Konjići i krpenjače iz kolekcije Etnografskog muzeja

Prva i najvažnija tačka na ovom našem putu svakako je Etnografski muzej. Institucija od nacionalnog značaja stara je već više od veka i od samog početka se bavila prikupljanjem eksponata koji su oslikavali kulturu i obilčaje našeg naroda. Značajan deo postavke čini i kolekcija igračaka koja je vremenom narasla na preko 2000 predmeta. 

Predmeti u Etnografskom muzeju mahom potiču iz perioda od sredine 19. do sredine 20. veka, mada je najstariji predmet iz zaista davne prošlosti. U pitanju je glinena kočija otkrivena na lokalitetu Demir kapija, za koju se veruje da potiče iz 1. ili 2. veka nove ere. Ova kolekcija priča i priču o tome kako se razvijala proizvodnja igračka. Tako se zna da su one najstarije pravili roditelji ili sama deca od stvari koje su im bile na raspolaganju - pruća, drveta, ostatak tkanine, slame, kamena. Od umeštnosti malih i velikih ruku zavisio je i konačni izgled predmeta, ali ono što je sasvim sigurno je da su sve izrađene sa puno ljubavi. 

Kasnije su počele da pristižu igračke i sa drugih strana, te se možete videti i prava mala umetnička remek-dela oslikana sa takvom preciznošću i pažnjom kakva je danas nezamisliva. Među novije predmete uvrštene su i igračke iz proizvodnog programa Jugoplastike, kao što su čuveni Švrća, Šilja, Pegavo Lane, Žirafa, kao i originalni Matelov par - Ken i Barbika. 

Dečji muzej u okviru Muzeja tehnike i nauke

Mada možda deluje nespojivo, Muzej nauke i tehnike je realizovao i postavku dečjeg muzeja i muzeja igračaka. Ovo je i najnoviji muzej dečije tematike otvoren 2012. godine.

U prvoj celini nalazi se preko 200 eksponata igračaka iz prve polovine 20 veka. Drugu, savremeniju, celinu čini interaktivni deo postavke, u kojoj se kroz primenu nove tehnologije pod nazivom "Proširena stvarnost", posetiocima nudi mogućnost da uz pomoć računara ili mobilnog telefona, saznaju još više o nekoj temi kroz kombinaciju kompjuterski generisanih slika i informacija iz stvarnog sveta. Sam prostor je potpunosti prilagođen deci, te su čak i postamenti i vitrine u kojima su izloženi eksponati visine koja je prilagođena deci.

Za razliku od drugih muzeja u kojima se mališani upozoravaju da ne diraju eksponate, ovde je to moguće. Šta više, osnovna ideja ovog namenskog muzeja je poruka – molimo vas da dirate predmete.