Ima, tako, slučajeva kada stvari, suprotno logici, nikako ne idu glatko. Takav je slučaj bio i sa, danas svima dobro poznatoj, Radio česmom u Makedonskoj ulici kod Radio Beograda. Naime, malo je nedostajalo da ovaj lepi ćir u čijem žuboru i osveženju uživa svaki prolaznik, zapravo nikada ne bude izgrađen. A sve zbog Moše Pijade, visokog državnog funkcionera ili tačnije zbog spomenika koji mu je podignut u čast.

Kako je sve počelo?

Nakon što je pokrenuta inicijativa da se Terazijska česma vrati na Terazije, što je i učinjeno 1975. godine, posle mnogo izazova i peripetija, u narodu i stručnoj javnosti pojavio se veliki entuzijazam za obnovom starih i podizanjem novih česama. Među tadašnjim žiteljima prestonice postojala je snažna želja da se na ovaj način obeleži 20. vek i istorijski događaji koji su mu dali autentični pečat.

Tako se došlo do predloga za izgradnju Radio česme. Zapravo, ova ideja izneta je 16. decembra 1981. godine na svečanoj sednici Skupštine grada Beograda i bila prihvaćena jednoglasno i sa velikim oduševljenjem. Mišljenje je bilo da je, uz obnovu i restauraciju starijih česmi, baš izgradnja Radio česme potez koji će ugrejati srca Beograđana.

Foto: Nikolina Radovanović 

Zamišljeno je da ova česma u svom kubusu ima ubačeno ozvučenje, što je bila neviđena egzotika u Beogradu onog vremena. Preko zvučnika, kako je planirano,  bila bi puštana prijatna tiha muzika, ali i emitovane vesti, radijski program i prenošene utakmice koje bi građani mogli pratiti okupljeni oko žubora vode.

Čak je bilo i zakazano kada će Radio česma biti puštena u rad - 6. aprila 1982.

Idejno rešenje česme napravio je vajar Nebojša Mitrić koji je vizuelni ugođaj obogatio i sa dva bela goluba u čast čuvene kafane koja se nalazila na mestu Radio Beograda, urbanističko rešenje je zasluga arhitekte Mihajla Mitrovića, a sam posao izgradnje Radio česme na sebe je preuzelo građevinsko preduzeće "Rad".

Ali...

Foto: Nikolina Radovanović - Moša Pijade, krivac

Čuvena fijoka

Umesto da Radio česma bude otvorena prema planu, tog dana, pred nekoliko hiljada Beograđana otvorena je fontana Vrelo života Branka Pešića kod Beograđanke.

A, zašto?

Pa, Zavod za zaštitu spomenika na čelu sa tadašnjom direktorkom Aleksandrom Banović nije dozvolilo podizanje Radio česme jer se na samo 36 metara od njene lokacije nalazi spomenik Moši Pijade. Iako nije bilo baš najjasnije kako i zašto, ali mišljenje Zavoda bilo je da ovakav čin, ipak, ne bi bio primeren i da bi, na neki način, čak predstavljao iskazivanje nepoštovanja prema ovom velikom borcu i čoveku.

Zabrana je pokrenula veliku buru polemika. O tome se pisalo u štampi, pričalo u kafani, poznati i ljudi od ugleda potpisivali su peticije, a održano je nekoliko suđenja u Prvom i Trećem beogradskom sudu.

Foto: Nikolina Radovanović 

Avaj. Ime Čiča Janka, kako je bio nadimak Moša Pijade, bilo je izgovoreno i svi navodi kako se odmah tu kod spomenika nalaze kafana, kontejneri i kiosci sa lozovima, behu uzaludni. Epilog svega bilo je to da je projekat, neko bi rekao prema starom dobrom običaju tog vremena, završio u jednoj opštinskoj fijoci - na neodređeno vreme.

Opet jedno "ali"...

Poslovica kaže: "Vreme je majstorsko rešeto". Nakon nekoliko godina projekat Radio česme pronašao je svoj put iz dubina opštinske fijoke i ponovo izašao na svetlost dana.

Radio fontana postavljena je 10. novembra 1989. godine i od tada pa do danas, nije narušila ugled Moše Pijade.