Šta su divlja naselja? Divlja naselja su mesta koja su građena bez adekvatnog urbanističkog plana i bez odobrenja države, grada ili opštine za izgradnju objekta - može se zvati i divlja gradnja. Divlja naselja se obično pojavljuju u blizini većih gradova. U Srbiji, najpoznatije i najnaseljenije takvo mesto jeste Kaluđerica.

Gde se nalazi Kaluđerica?

Naselje Kaluđerica se nalazi u zapadnom delu opštine Grocka, koja se nalazi jugoistočno 10ak kilometara od centra Beograda. Najbolji put kojim se može doći do Kaluđerice je Smedervski put ili autoput Beograd - Niš, pa uzeti isključenje negde u blizini, na primer kod Malog Mokrog Luga ili Bubanj Potoka. 

Sama Kaluđerica je pravljenja uzduž Kaluđeričkog potoka koji ima svoju zasebnu mikroklimu, te je taj predeo često maglovit, a takođe je sama temperatura niža, odnosno zime su hladnije i padavine obimnije.

Prva naseljavanja

Inicijalno, Kaluđerica je nastala još u doba vladavine Otomanskog carstva nad Srbijom. Za vreme vladavine, pojedine grupe ljudi u pokušaju bekstva i pronalaska nekog skrovišta su se naseljavalja u okoloni gore spomenutog Kaluđeričkog potoka. 

Prvi stanovnici su bili pretežno zemljoradnici, pošto nije postojalo nikakve infrastrukture za bilo šta drugo. Zemljoradnja i stočarstvo su bila jedina zanimanja sve do 1950ih godina, kada zapravo počinje razvijanje Kaluđerice. Trenutan broj stanovnika je oko 27000 stanovnika, prema popisu iz 2011. godine, mada ovaj broj može i verovatno jeste mnogo veći zbog ilegalne gradnje i neprijavljenih kuća, zgrada, porodica, stanovništva itd…

Etimologija imena naselja

Ime Kaluđerica ne potiče od reči kaluđer, pa u ženskom rodu, već ozanačava kaluđerovu kućicu (odnosno manastir), kaluđericu. Odatle i ime koje je prisvojeno naselju. Na mestu gde je danas Kaluđerica se nalazio manastir po kome je naselje dobilo ime, ali je manastir uništen za vreme drugog svetskog rata. 

Karakteristike Kaluđerice

Obzirom da je Kaluđerica divlje naselje, dosta kuća, zgrada i rezidencija najpre nemaju dozvolu za gradnju, a to povlači dosta komunalnih problema osim ilegalne gradnje. Jedan od najvećih komunalnih problema je izliv kanalizacije ili manjak kanalizacionih sistema. Česta pojava je da su ulice i dvorišta kuća i zgrada poplavljene što izaziva veliki problem higijene i može stvoriti zdravstvene probleme.

Situacija sa strujom i vodom nije ništa bolja od kanalizacije. Recimo, velik broj domaćinstava je prikačen ilegalno na državne dalekovode, trafo stanice i slično, odnosno te porodice koriste struju na ilegalan način i ne plaćaju račune. Isto važi i za vodovodni sistem naselja.

Domaći urbanisti i arhitekte opisiju Kaluđericu kao “nedefinisani konglomerat stambenih objekata protiv zakona”. Još jedan kreativni opis koji koriste je to da je Kaluđerica “primer deurbanizacije koja je prevazišla nadu”. Ove deskripcije nisu ni malo naivne iz razloga što, primera radi, se dešavalo da neko izgradi kuću na sred ulice ilegalno, naravno, čime bi prekinuo i podelio ulicu na dva dela.