U raznim krajevima Beograda ima mnoštvo košarkaških terena gde današnja mladež “pika” basket, pritom nesvesna koje su se tu neiskovane zvezde pre njih trčećim korakom uzduž i popreko loptale pod obručima. Ovo su samo neki od kultnih igrališta na otvorenom na kojima su se kalili naši budući košarkaški velikani.

Kej oslobođenja

Na desnoj obali Dunava, na Zemunskom keju, nadomak penjačkog kluba Zemun, prostire se teren na kojem je prve košarkaške korake načinio onaj dečko što je kid’o kad niko nije smeo. Na tom betonu, markiranom belom fabrom, gde su vladala ulična pravila, gde je prekršaj bio misaona imenica, gde nije bilo mesta za mekušce, odrasla je legenda KK Partizan, Novica Veličković. Sportski ideal Zemuna i donedavni kapiten crno-belih se tu kalio, naprimajući se laktova u trbuh i ne napuštajući košarkaški poligon čak ni sa puknutom arkadom.

Blok 45

Usred konglomerta oblakodera, omeđeno listopadnim i četinarskim drvećem, ovo igralište između Jurija Gagarina 205 i 207 predstavlja pravu oazu za čarobnu igru pod obručima. Upravo je ovde krajem 80-ih godina prošlog veka, po dolasku iz Sarajeva, Predrag Saša Danilović prvih dana i godina punoletstva provodio vreme pre i posle treninga i utakmica, usput dodatno bruseći svoj nesporni talenat. Iako je tu besomučno uvežbavao skok-šut, ipak je aktuelnom predsedniku KSS posvećen teren ušuškan među zgradama drugog dela Novog Beograda, koji je bio nadaleko poznat po najboljem basketu, u Bulevaru Milutina Milankovića 52, u 23. bloku.

Blok 70

U Jurija Gagarina 61, pokraj šetališta Lazaro Kardenas, udenut je teren na kojem je jedan sasvim običan dečak iz solitera sa društvom iz Blokova stasavao igrajući košarku kako bi naposletku dospeo do najjače lige na svetu. Baš tu je petogodišnji Nemanja Bjelica, sada NBA as, sa ushićenjem počeo da ubacuje svoje prve koševe, najpre one o tablu, a potom i one “bez koske”. Danas imenovan za profesora košarke, on je samo sanjao da jednog dana odene dres reprezentacije, dok mu odmeravanje umeća sa najvećim američkim zvezdama nije bilo ni na kraj pameti.

25. maj

Na platou sportskog centra Milan Gale Muškatirović nalazi se teren, koji počasno nosi naziv po simbolu Dorćola, koji se upravo u tom kraju i razvijao, Zoranu Moki Slavniću. Pre nego što je bio prozvan ekcentričnim genijem od strane Španaca, ovaj arhetip Dorćolca je bio krajnje sportski nadaren. Visok svega “metar i žilet” za košarkaške uslove, organizator igre je usled svoje omalnost bio svestan da među gorostasima to mora da kompenzuje izuzetnom srčanošću i borbenošću ako se kani da išta postigne u karijeri, a postigao je mnogo. Otelotvorivši narodnu izreku um caruje, a snaga klade valja, osvojio je najsjajnija odličja na svim velikim takmičenjima i tako ispisao istoriju naše košarkaške reprezentacije zlatnim slovima.

Vuk Karadžić

U centru grada, na tromeđi Takovske, Dalmatinske i Džordža Vašingtona, smešten je košarkaški teren u okviru Vuk Karadžić, jedne od najstarijih škola u prestonici. Poput drugih školskih dvorišta, i ovde vlada zakon višeg razreda. Kada se pojave starija deca, mlađi su primorani da napuste betonsko igralište. No, za razliku od drugih terena, ovde je podbacivanje novčića od presudnog značaja ako se igra na oba koša. Naime, u zavisnost iz koje perspektive gledate, teren se proteže na osetnoj uzbrdici ili nizbrdici.

Poslednjih godina ovde se sve manje i manje igra basket. Zahvaljujući prvom reketu svetu i jednom od najboljih svih vremena, Novaku Đokoviću, tenis je preuzeo primat, pa klinci sve više biraju da udaraju lopticom o zid. Ipak, KK Beovuk, u kojem su potekli naši proslavljeni reprezentativnici Dejan Milojević i Vladimir Štimac, postarao se da priča ne u utihne u potpunosti zakupljujući fiskulturnu salu škole zarad treninga, utakmica i turnira mlađih kategorija.

Mnogi od ovih terena potpali su pod čeljust nemara i zubom vremena počeli malo pomalo da se urušavaju. No, zahvaljući akciji Sto terena za jednu igru oni su obnovljeni sa novim i savremenim podlogama, konstrukcijama, tablama i obručima, pa današnja omladina ima idealne uslove da dribla i šutira na koš na istim onim mestima gde su nekada naši slavni košarkaši mahnito vežbali i ostavljali poslednje kapljice znoja.