Malo je mesta u Beogradu gde možete na istom mestu i sa  istom namerom videti dve, tri, pa čak i četiri generacije Beograđana. Jedno od njih je Malo pozorište "Duško Radović", ušuškano već pola veka u Aberdarovoj ulici, na samom obodu Tašmajdanskog parka.

A njegova priča počinje nekoliko decenija pre useljenja u svoju čuvenu kuću…

Čarobni svet lutaka

Istorija kaže da je prvo dečije pozorište u Beogradu osnovao veliki Branislav Nušić još 1905. godine pod nazivom "Malo pozorište". Iako kratkog veka, njegovo ime postaće sinonim za dečija i lutkarska pozorišta i trupe koje su povremeno nalazile svoj put na kulturnoj sceni Beograda. Listajući novine iz tog doba, saznajemo da pozorišta nisu imala svoje sale, već su se predstave za najmlađe održavale u salama hotela i restorana, u ranim jutarnjim časovima pre nego što bi prvi gosti svratili na  jutarnju kafu.

Slične sudbine će biti i pozorište lutaka koje je 1948. godine osnovano na inicijativu glumca i zaljubljenika u lutkarstvo, Božidara Valtovića. Naziv ovog pozorišta je u početku bio vrlo zvaničan, Pozorište lutaka Narodne Republike Srbije. Svoj pravi život započinje 23. oktobra 1949. premijerom predstave "Pepeljuga", Vladimira Nazora u režiji Predraga Dinulovića, u sali Hotela "Palas". Na mestu upravnika, Valtović će ostati do 1950. godine, dok će novo ime pozorišta postati Beogradsko marionetsko pozorište.

Novu lokaciju, novo ime i proširenje ansambla pozorište će doživeti šest godina po osnivanju, kada se spaja sa ginjolskom trupom Malog pozorišta "Boško Buha". U narednih desetak godina, sada već, Beogradsko lutkarsko pozorište igraće predstave u sali na Terazijama. Svoje današnje ime, ili bar njegov prvi deo, pozorište dobija 1967. godine kada je preimenovano u Malo pozorište.

Malo pozorište za velike i male

Od samog početka, Malo pozorište bilo je usmereno na decu i mlade, ali i na sve one, kako je šaljivo isticano, koji se tako osećaju. Iako su prve predstave bile lutkarske, vremenom su u repertoar uvršteni i drugi žanrovi i forme. Tako su se na sceni mešali živi glumci, marionete, lutke na štapovima, ginjoli, ali i maske, crni teatar i teatar senki. Pored Beograda i Jugoslavije, ove predstave našle su svoj put i u inostranstvu od Japana do Kanade.

Uvidevši da je potrebno rešiti pitanje smeštaja dečijeg pozorišta, sredinom šeste decenije 20. veka na obranku Tašmajdanskog parka počinje izgradnja prve namenske zgrade za potrebe dečijeg pozorišta u Jugoslaviji. Ova arhitektonska celina, koja je pored zgrade Malog pozorišta obuhvatala i Dom pionira (danas Dečiji kulturni centar Beograda) i zgradu RTS, bila je delo uglednog jugoslovenskog arhitekte Ivana Antića.

Svečano otvaranje  nove zgrade obeleženo je 1968. godine premijerom lutkarske predstave "Naše igre", u režiji i koreografiji Jelene Beložanski. Čast da održi pozdravni govor imao je pisac Branko Ćopić, a 300 mesta nove sale bilo je ispunjeno kulturnim poslanicima iz čitave Jugoslavije. Uskoro će njihova mesta zameniti nasmejana lica najmlađih Beograđana.

I tako je bilo dvadeset sezona, kada su se najmlađima pridružili oni nešto stariji, pa čak i najstariji. Te 1986. godine, stvorena je Večernja scena, na kojoj se prikazuju predstave za mlade i odrasle. U međuvremenu je pozorište još jednom promenilo naziv, kada je 1984. godine u čast Duška Radovića nazivu dodato njegovo ime i preimenovano u Malo pozorište "Duško Radović"

Od Pepeljuge  do Kraljevića Marka

Godine, predstave, uspesi i osmesi su se nizali. Turbulentne devedesete donele su probleme i za pozorište, na čijem je kormilu tada bio dramaturg Stevan Koprivica. U momentima kada su se tražili sponzori za osnovne stvari, kao što je mazut za agregate, duh nije posustajao. Uskoro je na Večernjoj sceni zagosopodarila trupa "The Kuguars", koja je svojim predstavama ulepšavala tmurne godine.

Nažalost, pozorište nije uspelo potpuno neokrnjeno da izađe iz poslednje decenije 20. veka. Aprilske noći 1999. godine u kojoj je bombardovana zgrada RTS, kao "kolateralna šteta" oštećena je i zgrada Malog pozorišta. Zbog ovoga je 2012. godine započeta rekonstrukcija pozorišta kojom su sanirana oštećenja, ali i stvorena još jedna scena sa montažnim sedištima u glavnom holu. Ovim je obezbeđen dodatni prostor za potrebe pozorišta koje je u prvoj deceniji novog milenijuma napokon dobilo Scenu za mlade, ali i priredilo prvu predstavu namenjenu bebama.

Svoj jubilarni, sedamdeseti rođendana Malo pozorište "Duško Radović" proslavilo je 23. oktobra 2019. godine, a tom prilikom upriličena je premijera dugo očekivane predstave "Srce u junaka Kraljevića Marka", Jordana Cvijovića.