Kroz svoju istoriju Beograd je rastao brižljivo puneći svoju riznicu dostignućima arhitekture. Često je rušen pa se osmelio da meša stilove, isprobava novotarije i ruši predrasude uvek ostajući svoj. Svakako, bilo je tu različitih estetskih spoticanja, ali i genijalnih rešenja, a oba su doprinela da neke beogradske zgrade dobiju smešne nadimke po kojima ih danas svi znaju.

Tako, samo u Beogradu svekrva može da živi u testeri, tašta u banani dok vi sa porodicom stanujete kod 5 idiota.

Foto: Bing maps - Zgrada Testera u Ustaničkoj ulici

Zgrada zvana Testera

Ako krenete Ustaničkom ulicom, tačno preko puta sportskog centra Šumice, naćićete se oči u oči sa "Testerom". Ne, nije u pitanju lik iz horor filma. Radi se o zgradi napravljenoj tako da je svako "krilo" postavljeno "na zub" te, zgrada posmatrana u celini, podseća na testeru.

Ovo možda nećete primetiti "na prvu loptu" – ipak se radi o podužoj zgradi. Međutim, stvari postaju potpuno jasno iz ptičje perspektive.

Inače nadimak Testera toliko se odomaćio za ovu zgradu da se, pod obavezno, nalazi u oglasima za prodaju ili rentiranje stana u ovom objektu.

Foto: Bing maps - Banana se nalazi na samoj granici Zemuna i Novog Beograda s pogledom na Dunav

Banana ili kifla, odlučite sami

Karađorđevim trgom u Zemunu proteže se "Kifla" ili "Banana" polukružna zgrada koja prati put. Zanimljivo je da većina ljudi koji prođu pored ovog objekta, zapravo, zbog dužine, ni ne primeti da je zakrivljen, ali istina postaje očigledna ako se pogled baci sa visine.

Budući da se nalazi u blizini Zemunskog keja i Dunava, kao i većina zgrada u ovom kraju, "Banana" je izdignuta na stubove za slučaj da dođe do poplave i nema podrumskih prostorija, a u njenom prizemlju nalaze se nanizani poslovni lokali.

Foto: YT screenshot / light2tube - Pored VMA, ova skupina zgrada predstavlja najupečatljiviji deo Banjice

Pet idiota

Ovo je naziv za pet solitera koji usamljeni stoje na Banjici, relativno blizu Vojno-medicinske akademije. Nose adresu Crnotravske ulice i ovaj neobičan nadimak koji stanarima nije baš mio, tako da ga ni ne koriste.

Poreklo ovog nadimka nije poznato, ali postoje spekulacije i pretpostavke i šale.

Prva verzija kaže da je "laskavi" nadimak blok zgrada zaradio jer stoje sami i odvojeni jedan od drugog. Navodno to je urađeno kako bi formirali petokraku, simbol Jugoslavije, ali je oblik malo "pobegao" pa zvezda nije baš pravilna pa soliteri nisu zvezda nego pet idiota.

Druga verzija je, gruba šala koja kaže da je Bog šetao Beogradom i gledao gde da raspodeli idiote, kada se sapleo na jedan od pet solitera, a sve što je nosio sa sobom, tu mu je ispalo.

Foto: Ivan Radojičić - Toblerone (u sredini) je delo arh. Riste Šekerinskog iz 1963.

Toblerone sa Bogoslovije

Bogoslovija je kraj Beograda na kraju Ruzveltove ulice koji je obeležen Bogoslovskim fakultetom, kružnim tokom i neobičnim soliterom poznatim pod imenom Toblerone.

Zgrada je naziv zaslužila svojim isturenim ćoškovima i terasama koji čine da podseća na poznatu poslasticu.

Foto: Bing maps - "Konjska cipela" se nalazi u neposrednoj blizini Arene

Potkovica na Novom Beogradu

Zgrada u Ulici Španskih boraca nazvana je Potkovica jer, gledano iz vazduha, podseća na "konjsku cipelu".

U vreme kada je sazidana, zgrada Potkovica bila je ponosni vlasnik najlepšeg, tematski projektovanog igrališta smeštenog unutar atrijuma samog objekta. Nažalost, danas se može videti samo senka amfiteatra, indijanskog sela i fontane u kojima su uživali ondašnji stanari.

Foto: Bing maps - Mercedeske u Bulevaru Milutina Milankovića

Mercedeske

Dva solitera sačinjena od tri kraka u obliku loga automobilskog brenda Mercedes predstavljaju pravu znamenitost u Bloku 38, tačnije u Bulevaru Milutina Milankovića.

Interesantno, niz godina nakon što su ova dva solitera izgrađena, odmah preko puta njih Mercedes je otvorio svoj prodajni salon. Slučajnost ili marketinški dobar potez, do danas, nije poznato.

 


Foto: Flickr / mabi2000 - Jedan od prvih prizora koje posetioci ugledaju u Beogradu su čuvene Televizorke uz auto-put

Televizorke kraj auto-puta

Građene u stilu klasične socijalističke arhitekture, dve zgrade u Bulevaru Arsenija Čarnojevića i Milutina Milankovića, prozvane su Televizorke zahvaljujući svojim neobičnim velikim prozorima nalik TV aparatima.

Prva od ove dve zgrade nalazi se odmah uz auto-put, dok je druga okrenuta ka ulici Milutina Milankovića.

Rudo – Istočna kapija Beograda

Poznate pod nazivom Istočna kapija Beograda tri zgrade na Zvezdari zapravo su imenovane "Rudo", prema istoimenom gradu u Bosni u kome je rođen arhitekta Dragoljub Mićović, koji je objekte i projektovao.

Soliteri se nalaze u blizini autoputa i dočekuju sve ljude koji dolaze u Beograd, govoreći da im se put bliži kraju.

Inače, tri solitera su okrenuti jedan ka drugom i spojeni središnjim platoom.

Foto: Mapio.net / Teča sa Dunava - Ju biznis centar ili popularna Crvenkapa

Crvenkapa daleko od vuka

Crvenkapa je nadimak kompleksa Ju biznis centra u novobeogradskom Bloku 12. Ovaj stambeno-poslovni kompleks u Bulevaru Mihajla Pupina nadimak je zaradio zahvaljujući upečatljivim crvenim detaljima koje ističe bela fasada objekta.

Crvenkapa se u Beogradu pojavila sredinom devedesetih godina i predstavljala je najprestižniju zgradu prestonice u kojoj su dom pronašle mnoge poznate ličnosti.

Foto: Ivan Radojičić - Kineski zid u bloku 21

Kineski zid

Kineski zid, koji ponekad zovu, najduži je stambeni objekat u Evropi. Dugačak je čak 1.000 metara i ima čak 62 ulaza, a smešten je u Bloku 21. Zgrada je podignuta šezdesetih godina prošlog veka i prigrlila je čak četiri adrese - Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Zorana Đinđića, Milentija Popovića i Antifašističke borbe.

Krivudav oblik ove stambene zgrade uticao je na to da je neki Beograđani zovu i Meandar ili Zmijice, prema jednoj od najpopularnijih igrica na mobilnim telefonima.