Znali su Beograđani još u 19. veku šta je dobro i kako da sebi ugode. Uživanje u čarima tople kupke, masaži i sauni ni malo im nije bilo strano, a omiljena lokacija za prepuštanje ovakvim relaksirajućim užicima beše Parno kupatilo braće Krsmanović smešteno na Dorćolu.

Ovaj stari amam i danas stoji na istom mestu. Za spomenik kulture proglašen je 2001. godine, a njegov poseban značaj leži u činjenici da se radi o najstarijem "spa centru" u srpskoj prestonici.

Mesto za relaksaciju

Kako je zapisano u turskom planu iz 1863. godine, u Dušanovoj ulici na broju 45 prvobitno se nalazio veoma posećeni "Mali amam", mada se veruje da je i tridesetak godina ranije na ovom mestu postojalo javno kupatilo. On se sastojao od kružnog bazena u sredini i manjeg bazena sa hladnom vodom. Zanimljivo je da su kanali ovog turskog kupatila kojima je oticala voda, ostali do danas.

Prema nekim pričama, makar jedan deo ovog amama bio je porušen 1880. kada je proširivana ulica, a zatim su ga otkupila braća Krsmanović. Objekat je neko vreme tavorio, da bi 1886. godine, na ovom mestu bilo podignuto Parno kupatilo braće Krsmanović.

Za njegovu izgradnju iskorišćene su upravo instalacije Malog amama, a samo zdanje sadržalo je stari turski amam, deo sa kadama i tuševima i odeljenje sa bazenom.

Po završetku radova, objekat je dobio ime, dakako, po braći Krsmanović, članovima ugledne prestoničke porodice koja se bavila trgovinom, a pod čijom dirigentskom palicom je ovaj "spa centar" obnovljen. Sa ovim nazivom firma je uspešno poslovala sve do dvadesetih godina prošlog veka, odnosno do početka Velikog rata.

Zanimljivo je da su u amamu postojali odvojeni dani za muškarce i žene, a pored onih koji su dolazili da se "obanjaju", klijentelu su činile i osobe sa bolovima u kičmi i pripadnice lepšeg pola koje su imale problema sa jajnicima.

Parno kupatilo braće Krsmanović postaje "Dunav" 

U periodu nakon Prvog svetskog rata amam braće Krsmanović dobio je novo ime – Toplo kupatilo "Dunav". Objekat je tada dobio i veliki bazen od 30 metara u kome se moglo plivati, ubačene su savremene kade, a kompletan tretman nalikovao je onom koji se nudi danas u spa centrima.

Međutim, kako je vreme odmicalo, a sve veći broj domaćinstava dobijao svoja kupatila sa kadom, u Toplo kupatilo "Dunav" dolazilo je sve manje ljudi. Tako je u potpunosti prestalo sa radom 2004. godine kada je ostavljeno zubu vremena.

Doduše, znao je stari amam da posluži kao sklonište beskućnicima, mesto za izložbu, ali i kao scenografija za domaći horor film "TT sindrom".

Ipak, izgleda da Parno kupatilo braće Krsmanović ima novu šansu. Naime, trebalo bi da jedan deo ovog zdanja bude dodeljen Turskom kulturnom centru. Potpisan je i Protokol o saradnji na izradi projekta konzervacije i restauracije između turskog i srpskog Ministarstva kulture jer ovo zdanje predstavlja deo zajedničkog kulturnog nasleđa.

Trebalo bi da zdanje zadrži svoju prvobitnu namenu, ali i bude prilagođeno i za održavanje različitih kulturnih, obrazovnih i umetničkih sadržaja, koji će učiniti da Parno kupatilo braće Krsmanović ponovo oživi.