Autonomija iz 1830. podrazumevala je i začetak „javnog informisanja“, dobošare u Srba. Pojava prvih „kolpotera“ na ulicama Beograda, umalo nije doveo do sukoba sa Turcima.

Prvi “javni servis” u Srba

Do tog vremena iza srpskih doboša obično su nastupali srpski borci koji su se borili protiv osmanlija, pa lupanje i gromoglasno izvikivanje poruke, i to prve: „Ko je Srbin a nema duge puške, dva pištolja i veliki nož, nek proda jednu kravu i pusat (oružje) sebi kupi“, unela je paniku među preostalim Turcima u Beogradu.

Bila je to i knjazova poruka osmanskom garnizonu i veziru da vremena osmanske imperije neumitno prolaze, i da Beograd od pogranične tvrđave i mahale, nezaustavljivo prerasta u grad po evropskim standardima. Dobošari su beogradskom čaršijom pronosili razne vesti i naredbe vlasti, tri puta dnevno. Jedna od njih upozoravala je ljubitelje kafana i bećare. I domaće i strane.

Foto: 011info

Al se nekad lenstvovalo…baš

Turci su napuštali Beograd koji se munjevito razvijao i gradio na evropski način. Akademik Dragoljub R. Živojinović napisao je da je Beograd 1838. godine imao gotovo 13.000 stanovnika. Varoš se menja i širi velikom brzinom, što podrazumeva i prateće uslužne delatnosti. 

Jedna od njih, koja se veoma dobro “primala” na ovim prostorima su kafane i mehane. Podsetimo se samo da je kafana znak “?” otvorena daleke 1823.godine. I znak “?” i druge, dobro su radile i nisu oskudevale u posetiocima. Da je “đavo odneo šalu” uviđa i gradska uprava. Do vremena kada će Beograd postati prestonica Kneževine, ostalo su nepune tri godine. Na scenu stupaju dobošari. U junu 1838. godine po beogradskim ulicama i sokacima “prosu” se naredba Uprave grada protiv lenstvovanja. Naime, primećeno je da „mnogi žitelji ovdašnji i bećari strani u radne, lepe i vedre dane lenstvuju po mehanama“.

Svojevrsna naredba s početka devetnaestog veka protiv lenčarenja i gluvarenja, da „ne bi niko u varoši lenstvovao to policija izdaje zapovest da se niko ne usudi u radne dane besposličiti po mehanama gde su kuglane i kojekakve igre, no svaki da se radom zanima, osim nedeljnih i prazničnih dana koji su za odmor. Isto tako i mehandžije da se ne usude primati skitače i lenštine da po vasdan onde besposliče”, glasila je zapovest. Koji su efekti policijske naredbe bili, nije ostalo zabeleženo.

Turci su, nakon 346 godina okupacije, konačno 18. aprila 1867.godine napustili Beograd.