Od ideje hotela Hilton, do reprezentativnog posovnog objekta u koji će poslovni ljudi stizati i helikopterom. Biće to i prvi privatni heliodrom u Srbiji, znači AAA klasa offisnog prostora. 

Beograd je prepun stambenih i poslovnih zgrada čija je gradnja započela u neka bolja vremena, i po pravilu nisu završena. Za “Potemkinova sela“ metaforu koja „označava nešto što ne postoji, odnosno postoji samo imaginarno“, možemo slobodno koristiti prilikom opisa takvih zdanja. Ali vremena se menjaju, pa metafore postaju stvarnost, java.

„Tri lista duvana“ 

Rekli bi – napokon! Nakon agonije od gotovo tri decenije, sredinom ove godine, konačno je „oživelo“ zdanje na uglu Bulevara i Knez Miloševe, „Tri lista duvana“. Odlukom s kraja dvadesetog veka da se baš na tom mestu sagradi hotel svetskog lanca Hilton srušena je znamenita kafana „Tri lista duvana“. Jer prestižno je imati u svojoj sredini znameniti brend. I verovatno bi svetla prestižnog hotela obasjala centar Beograda, da se sve nije dešavalo na pragu turbulentnih godina na ovim prostorima. Od gradnje reprezentativnog objekta se odustalo, a ostao je da zjapi prazan plac. Zatim je prostor funkcionisao kao parking u epicentru prestonice, da bi se u 2007. godini krenulo u izgradnju poslovne zgrade od 8 300 metara kvadratnih, sa prostranom garažom na dva sprata u podzemlju. Reč je o kancelarijama visoke „A“ klase. Komercijalni sadržaji u prizemlju, već postaju statusno mesto u gradu. 

Poslovne zgrade u „pokušaju“

A da je Beograd mesto koje poslednjih godina privlači gomile investitora sa raznih strana sveta, a svakako i ove domaće, koji su prepoznali dobar deo njegovog potencijala, pa i poslovnog, pokazuju građevinski kranovi širom grada. Pogotovu je to karakteristično na Novom Beogradu. Krajem prošlog i početkom ovoga stoleća, građevinci su „napali“ lokaciju kod nekadašnje Jugopetrolove pumpe preko puta TC Ušće, u to vreme zdanja CK. Napali i ostavili. Ekonomska situacija, tranzicija, stečaji, gašenje i nestanak kompanija uslovili su prekid radova koji traju do dana današnjeg. Ne mogu se baš svrstati pod „Potemkinova sela“, ali su tu nedovršene i ukoliko ostanu, postoji bojazan da se uvrste u „spomeničku baštinu“. Poslovna zgrada GP Napred kod nekadašnje jugopetrolove Dejtonke, danas NISove pumpe, već je zakoračila u „spomeničko vreme“ u sećanje na teška vremena ovih prostora devedesetih godina. Do kada? Dok se rasplete gordijev čvor vlasništva nad objektom. Pored njega još jedno zdanje, a ispred oba iz prvog betonskog nivoa štrči prema nebu armatura, i tako zaraslo u šiblje i granje godinama.

„AAA klasa“ šta je to?

Možda ni kilometar udaljenosti od nedovršene poslovne zgrade GP Napred, uz auto put, svoje godine nezavršenosti „krckao“ je ogroman stakleni objekat. I nema ni jednog vozača koji je prošao autoputem, a da se nije zapitao o kakvom je objektu reč u novobeogradskom 23. bloku. Reč je o poslovnom kompleksu  "Beta 23 ofis park".  I sudeći prema sudbini ovoga zdanja, dinamici izgradnje, istorija se ponavlja. Velike ambicije, arhitektonski zahtevni, velelepni, luksuzni poslovni objekat, već je bio viđen kao još jedan kandidat za „grupu muzejskih primeraka zgrada prestonice“. I još jedan detalj koji su svi registrovali – heliodrom na krovu. Da „Beta 23“ ne bi postala novo "Potemkinovo selo" pobrinuo se novi vlasnik koji je zdanje, u do kraja neizgrađenom objektu, kupio za nešto više od 9 miliona evra. Kada je postavljen kamen temeljac, investitor je bio spreman da u ovaj luksuzni poslovni prostor uloži 80 miliona evra. I 2020. godine ponovo su proradili građevinski kranovi u Bloku 23, prvog objekta, koji će sa ofisnim i drugim prostorima i sadržajima, biti AAA klase, ne samo u Beogradu već i ovom delu Evrope. To predstavlja savremeno, urbano rešenje poslovnog kompleksa koje podiže standarde u projektovanju, izgradnji, završnoj obradi i funkcionisanju ovog tipa objekta. Zdanje ima 4 kule, sa trinaest liftova od čega su 4 u standardu VIP. Ukupna površina je više od 52 000 kvadratnih metara sa svojevrsnim velikim trgom i parkovskim površinama, kao i 550 parking mesta. Pored ofisnih prostora, projekat predviđa i kongresne sale, kao i komercijalne sadržaje primerene ovakvom jednom zdanju. Heliodrom, prvi privatni u Srbiji, prečnika 26 metara predstavlja brz i ugodan pristup poslovnom svetu. Nakon 8 godina mirovanja, prošle godine radovi su nastavljeni. Sadašnji vlasnik "Beta 23 ofis parka" obećava da će završni radovi trajati maksimlno 14 meseci. Beograd će dobiti, i pored višegodišnjeg kašnjenja, jednu od najorginalnijih poslovnih zgrada. Arhitekta Milan Dimitrijević je autor, a projekat je razradio kreativni tim firme Projmetal. 

Arhitektura B23

Ono što i laik, pri pogledu na objekat, shvati da su ovde „podmireni“ i kvadratura i lokacija smeštena uz autoput, preko puta Arene, hotela In, tako da je i saobraćajnim komunikacijama dobro povezana, što u Beogradu predstavlja veliku prednost. U blizini su i mnogobrojne linije gradskog prevoza. Poznavaoci kažu da objekat „pripada korporativnom funkcionalno-estetskom tipu“ i da je do dana današnjeg ne prevaziđen. I naravno – heliodrom koji daje posebnu dimenziju i izgled celom zdanju. Ova savremena zgrada zatalasane fasade u vidu četiri „šestospratna staklena kubusa, povezana sa tri  prostrana atrijuma, fizički uvučena u odnosu na glavne segmente građevine“. Fasadom dominiraju 3 čelična „A“ nosača. Posetiocu, poslovnom čoveku, zakupcu objekat B23 smešten u Bulevaru Arsenija Čarnojevića, pružiće se svi maksimalni uslovi za kvalitetan rad, a stanovnicima novobeogradskih blokova ostaje „privilegija“ da budu očevici prvih helikopterskih letova sa krajnjim odredištem u Bloku 23.