Grupa  radnika aprila meseca 1920. godine u Građevinsko-zanatskoj školi u Beogradu osnovala je Beogradski radnički sportski klub, BRSK, prvo radničko sportsko društvo u Srbiji.

To je bio početak gotovo vek dugog sportskog i radničkog puta "Krstaša" sa Zvezdare. Treba zabeležiti da se krenulo sa fudbalskom sekcijom i stiglo do današnjih 14 sportova: od pomenutog fudbala, boksa, rukometa, rvanja, odbojke, preko šaha, košarke, atletike, džudoa, pa čak do kuglanja i streljaštva. Na samom početku formirane su i sekcije u stonom tenisu, bobu, biciklizmu, atletici. U periodu između dva Svetska rata Radnički je imao i hor, muzičku, tamburašku i dramsku  sekciju. A "Krstaši" su kao i danas, uvek bili svoji i posebni.

Širenje ideja prava radnika, iz čega proizilaze stalni sukobi i otpor tadašnjem režimu, često je dovodilo do hapšenja članova, pa do zabrane rada sportskog društva 1930. i 1931. godine. Koliko su bili aktivni u širenju radničkih i levičarskih ideja najbolje govori slučaj iz 1941. godine, kada je arhiva Društva spaljena, kako bi se sprečilo da fašisti dođu u posed spiskova članova i njihovih podataka. Zato je iz tog perioda ostalo samo nekoliko trofeja i zastavica.

Članovi Beogradskog radničkog sportskog kluba aktivno su učestvovali u antifašističkoj borbi tokom Drugog svetskog rata. O njihovom junaštvu i požrtvovanosti govori i činjenica da je poginulo 118 članova društva, od kojih je 17 proglašeno Narodnim herojima. Od zaborava ih čuva ploča koja se nalazi kod hale SD Radnički, gde se jubilarno polaže cveće u znak pamćenja palim borcima.  

Foto: FB SD Radnički - Jedan od osnivača i prvi predsednik kluba Ivan Krstić 

Radnički, uvek na ivici opstanka, ali niko ne može da ga ugasi

Iako su mnogi pokušavali, iako je Radnički sportsko društvo koje sankcionišu sa svih strana, ono je za uzvrat "rađalo" najbolje sportiste.

Sportisti sa Crvenog Krsta nekako su "rasporedili"  rezultate svojih sekcija: fudbaleri su tokom pedesetih bili na vrhuncu, šezdesete su pripale košarkašicama koje su pet puta uzastopno osvojile titule ondašnje "velike" Jugolsavije, na njih su se krajem šezdesetih "naslonili" košarkaši.

A kada kažemo da su fudbaleri bili na vrhuncu, primera radi, navodimo  slučaj kada su jednom prilikom u finalu Kupa u prvom poluvremenu vodili protiv Partizana sa 3:0. Nakon razgovora jednog generala u svlačionici Radničkog u poluvremenu, meč je završen  5:3 za Partizan.

I basketaši, koji su tada igrali za to vreme atraktivnu košarku, osvojili su domaće Prvenstvo i Kup, a 1976.godine bili su treći u Evropi.  Popularne "Krstašice" su najtrofejniji ženski rukometni klub u Srbiji: 14 titula državnog prvaka, 13 Kupova takmičenja, 3 puta Evropski Kup pobednika kupova, 4 puta finalisti istog takmičenja. Desetlećje kasnije primat imaju borilački sportovi.

"Radnički" trenutno ima dve sale i devet aktivnih klubova, a akcenat je na radu sa mlađim kategorijama.

Večiti "Krstaši" 

I ovo bi mogla biti priča o BRSK, Beogradskom radničkom sportskom klubu. Ali... uvek to "ali", a pogotovu kod ovih sa Crvenog Krsta. Jer ako pomenemo Dušana Ivkovića, čoveka koji je zadužio našu, evropsku i svetsku košarku, bilo gde, a naročito u Grčkoj, Turskoj, Rusiji... odgovor je jedinstven - Duda Ivković "dr" za košarku, zajedno sa Slobodanom Pivom Ivkovićem. Treba li išta reći o Božidaru Maljkoviću, još jednom od onih koji je obeležio košarkaške prosotre, a krenuo sa Krsta? Srećko Jarić, Dragoslav Ražnatović, Milun Marović... Ili Svetlana Ceca Kitić, najbolja rukometašica  sveta, šta više reći sem da su i oni "deca Krstaša". I rvači Miroslav Čitaković, i Momir Kecman, i bokser Ljubinko Veselinović i mnogi drugi koji su ostavili snažan pečat na sportskom nebu ovih prostora.

Borba za opstanak

Trenutno Radnički ima devet klubova i stanje unutar njega se može opisati u dve reči - borba za opstanak. Neretko je bez struje, sportisti treniraju u salama bez grejanja, a uprava se godinama bori sa lošim uslovima rada. Organizovane su i mnoge akcije u "Borbi za Radnički", kao svojevrsnom simbolu sportske Srbije, u koje su se uključivali sportski radnici, poznate ličnosti i obični građani kojima je sportsko društvo sa Zvezdare priraslo srcu. Uskoro će se obeležiti i 100 godina postojanja, a  počasni pokrovitelj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Treba verovati da će se do 2020. obezbediti sredstva da se sportski tereni dovedu u namenu, da se finansijska situacija u klubu stabilizuje, a sve ostalo će "Krstaši" uraditi, kao i mnogo puta do sada. Sportisti Radničkog mogu se pohvali sa 20 medalja sa olimpijskih igara, 51 osvojenih na evropskim šampionatima i 29 na svetskim.