Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu 1966. godine izvršena je obdukcija vanzemaljca! Sve se odigralo u najvećoj tajnosti i daleko od očiju radoznale javnosti. Sva dokumenta i dokazi potom su, prema naređenju Josipa Broza Tita, stavljena u ruke poverljivih ljudi iz tajne policije koji su čitavu stvar dobro zataškali. Godinama, ovaj tajna ostala je sakrivena.

Slučaj obdukcije vanzemaljca na VMA otkriven je tek 2011. godine kada je procureo kratak snimak autopsije neindentifikovanog bića, a potom je sve gurnuto pod tepih.

Ovako ukratko glasi možda najveća urbana legenda Beograda o srpskom Rozvelu, slučaju koji kao da je izvučen iz fioke Dosijea X.

Rušenje NLO-a

A sve je počelo 1966. godine u jednom malom mestu u Sloveniji po imenu Otočec, kada se, iz nepoznatih razloga, neidentifikovana letelica nalik letećem tanjiru, srušila u šumu, zapalila i potom eksplodirala. Iz olupine je izvučeno jedno telo. Iako humanoidnog oblika, meštanima koji su se okupili na mestu nesreće, pronađeno telo nije izgledalo kao da pripada ljudskom biću.

Pripadnici vojske veoma brzo su se pojavili na licu mesta, zajedno sa ljudima u civilu, koji su izgledali kao da se pitaju za sve. Svim civilima je rečeno da "ovde nema šta da se vidi" i da je sve zapravo "samo vojna vežba".

Pronađeno telo, navodno, bilo je predstavljeno kao leš pilota, uz objašnjenje da je izobličenost nastala kao posledica velike temperature i sagorevanja u vatri koja je nastala paljenjem goriva u letelici, nakon rušenja.

Okrilje mraka učinilo je da stvar prođe uverljivije i publika ne posumnja. U vozilo Hitne pomoći ubačeno je "telo pilota" i ono se odmah zaputilo put Beograda. A, na sve je lupljen pečat STROGO POV.

Foto: Google maps - Zbog svog neobičnog izgleda i okoline, zgrada VMA je bila povod za razne mistične priče

Dolazak na VMA

Za to vreme u Beogradu je logistika već delovala punom parom. Okupljeni su najveći umovi na čiju se poverljivost moglo računati. Date su im instrukcije i svi potrebni instrumenti, a potom se samo čekao dolazak dragocene pošiljke.

Čim je pristiglo, telo vanzemaljca smešteno je u operacionu salu Vojnomedicinske akademije i započeta je obdukcija. Autopsiju su, navodno, predvodili zastavnik Andrej Zobol i dvojica patologa Nikola Julić i Zoran Frederić.

Seciranje vanzemaljca sve vreme je snimano kamerom koja je beležila svaki rez, organ i unutrašnjost bića iz svemira.

I upravo će ovaj snimak postati alat u otkrivanju autopsije vanzemaljca na VMA. Naime, fotografije obdukcije završile su u rukama nećaka jednog od lekara, a on ih je, 1999. godine podelio sa prijateljem, da bi se, 2011. fotografije pojavile na internetu, kao i trominutni video snimak autopsije.

Foto: Youtube screenshot - Navodna obdukcija vanzemaljca

Razotkrivanje istine

Pojava snimka, razumljivo, odmah je uzburkala javnost. Tražilo se još i još informacija, a nove spekulacije pojavljivale su se iz dana u dan. Novinari su istraživali, pozivali svoje najtajnije izvore, kopali...

I...

Otkriveno je da zapravo ne postoje nikakvi dokumenti koji bi potkrepili priču o obdukciji vanzemaljca na VMA. Zapravo, ispostavilo se da spomenuti lekari koji su obavili navodnu obdukciju, zapravo, ne samo da nikada nisu radili na VMA, već nikada nisu ni postojali.

Istraga koja je pratila put videa navodne obdukcije, dovela je do Andrea Zobolia, Italijana koji je otkrio pravu istinu koja je stajala iza autopsije vanzemaljca.

"Kada sam 1999. čuo da je udruženje skeptika CICAP objavilo konkurs 'Fotografisanje lažne aveti', rešio sam da snimim autopsiju vanzemaljca. Da bih uštedeo na vremenu, pravio sam delove tela, koje sam na kraju spajao. Kožu sam napravio od gume, a materijale poput uglja koristio sam za pravljenje rebara. Za oči sam koristio priveske koje sam kupio preko jednog američkog horor magazina", ispričao je Zoboli i dodao da je autopsija vanzemaljca snimljena u zubarskoj čekaonici njegovog prijatelja od koga je dobio i instrumente potrebne za snimanje ovog filma.

Tako je stavljena tačka na slučaj, a zavera o obdukciji vanzemaljca na VMA, postala je urbana legenda koja se i danas prepričava.