Na uglu Krunske i ulice Prote Mateje, 12. jula 2007. godine puštena je u rad "Teslina" fontana. Od tada, prolaznici mogu da posmatraju kako velika količina vode klizi kroz vazduh da bi se pri postolju, rasula u predivne vodene rese.

Međutim, iako svi uživaju u prizoru Tesline fontane, malo je onih koji znaju da je čuveni naučnik radu na fontanama posvetio osam godina svog života, a sve sa jednim ciljem – da ih dobro unovči kako bi mogao da finansira svoja istraživanja.

Saradnja sa Tifanijem

Dvadeseti vek jedva da je odmakao kada je Njujork ubrzano počeo da postaje centar sveta. U njemu je, kao u košnici, sve vrvelo od umetnika koji su pokušavali da se probiju i pridobiju klijentelu.

Jedan od njih bio je i Luis Tifani, čuveni dizajner juvelir koji je, pored toga što je nakit iz njegove radnje i dan danas sinonim za bogatstvo i kvalitet, postao poznat i po tome što je izmislio novi način izrade vitraža. U to vreme Tifani je bio u usponu, osvajajući na prečac čuvenu 5. aveniju.

Nešto dalje niz istu tu ulicu u hotelu Valdorf Astoria Nikola Tesla sedeo je i razmišljao. Novac koji je zaradio potrošio je pokušavajući da materijalizuje brojne patente koji su mu se vrzmali po glavi. Nekako je morao da se domogne novca za ostvarivanje svojih planova. Ali kako, pitao se. A onda se dosetio.

Pa njegov komšija je čuveni Tifani koji je uspeo da osvoji Njujorški džet-set. Tesla je znao da većina njegovih patenata i zamisli ne bi bila primenjiva na dizajn nakita ili vitraža te je odlučio da se pozabavi ulepšavanjem prostora. Tako je rođena ideja o patentiranju potpuno nove fontane.

Grafika: United States Patent - Originalni patent Nikole Tesle br. 1.113.716

Osam godina nad nacrtima i proračunima

Iako naizgled lak projekat, osmišljavanje novog tipa fontane pokazao se kao veliki izazov. Nikola Tesla ovom pronalasku posvetio je čitavih osam godina. Predano je radio na najboljem inženjerskom rešenju svoje zamisli. Naime, smatrao je da su dotadašnje fontane neekonomične, da se njihova lepota bazira na dizajnu i obliku, a da se jako malo značaja pridaje samoj vodi. Mislio je i  da bi trebalo da rade na potpuno drugačijem principu.

Kao i u svaki svoj pronalazak, Tesla se i u ovaj uneo svim svojim bićem. Njegov izum trebalo je svetu da pokaže svu moć vode i jedne pumpe. Nakon velikog broja proračuna i mnogo nacrta konačno je uspeo! Osam godina nakon rađanja ideje, Nikola Tesla izumeo je fontanu potpuno drugačiju od bilo koje do tada.

Voda je trebalo da cirkuliše velikom brzinom što bi omogućilo da se smanji njena potrebna količina, a da postignut efekat bude ogroman. U prijavi koju je 28.10.1913. godine predao američkom zavodu za patente, Tesla je napisao: "Neka se zna da sam ja, Nikola Tesla, građanin Sjedinjenih Američkih Država, sa prebivalištem u državi Njujork, pronašao određena nova i korisna poboljšalja fontana. U nastavku se nalazi celokupan, jasan i precizan opis."

Tesla dalje objašnjava kako njegov patent omogućava efikasniju i efektivniju upotrebu vode i energije. Putem turbine koje se nalazi u podnožju tečnost bi se usmeravala naviše kroz relativno uzanu cev, da bi se, nakon izlaska iz nje, prelila preko niza kaskada, pa pri podnožju razlivala u prelepe vodene rese. Ova lepota mogla bi se dodatno pojačati dodavanjem boje ili fosforescentnih supstanci u vodu, različitim osvetljavanjem, ili sipanjem određenih mirisa. Fontane je moguće izraditi u različitim veličinama, od manjih pogodnih za kućni dekor, pa do velikih namenjenih hotelima, bolnicama, koncertnim halama, ali i za otvorene prostore kao što su parkovi, bašte ili trgovi.

Povrh svega, Tesla je naveo da se, zbog samog načina konstrukcije i delovanja, u njegovoj fontani insekti ne mogu razmnožavati, štaviše, da ona služi kao vid zamke za iste.

Teslin pronalazak odobren je tek 13.10.1914. godine.

 

Prva Teslina fontana u Beogradu

Nažalost, tek 12. jula 2007. godine, fontana napravljena prema zamisli Nikole Tesle ugledala je svetlost dana i to u neposrednoj blizini muzeja ovog velikog pronalazača.

Povodom 115 godina od osnivanja Beogradskog vodovoda, ova firma odlučila je da se građanima oduži lepim i simboličnim gestom. U saradnji sa Muzejom Nikole Tesle, a pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, povodom godišnjice JKP Beograd i jubilarnoj 150. godišnjici od rođenja našeg najvećeg uma, podignuta je ova fontana. Prva tog tipa u svetu.

Ova inicijativa, međutim, nije nova. Još 1984. godine Muzej Nikole Tesle poželeo je da realizuje ovaj patent. Bilo je potrebno da prođe četvt veka kako bi se začuo šum vode iz ove fontane.

Teslina pumpa je, sa malim modifikacijama, napravljena u jednoj beogradskoj firmi. Rukovodilac prelaska ovog izuma sa papira u finkcionalni protitip bio je dr Milan Bojanić. Zatim je na Mašinskom fakultetu u Beogradu obavljeno njeno ispitivanje.

Umetnička livnica "Braća Jeremić" sa mnogo pažnje i truda od bronze je izlila ovu fontanu.

Arhitekta mr Janko Krstić osmislio je prostorno rešenje za ovu nesvakidašnju i unikatno čudo tehnike.

Kao i mnogo puta ranije, Tesla je i u svom patentnom dokumentu predvideo buduće događaje. Tako se ostvarilo njegovo predviđanje da će fontana pružati "veličanstveni prizor, zanosan i podsticajan”.

Iako nikada nije došlo do saradnje između Nikole Tesle i slavnog Tifanija, ova fontana dočekala je da oživi. I to baš u Beogradu.